Kevytyrittäjyys on joustava tapa tehdä lisätienestiä opintojen ohella. Kevytyrittäjänä saat mahdollisuuden vaikuttaa omiin työskentelyaikoihisi, ja voit priorisoida opinnot ja huolehtia jaksamisesta. Kevytyrittäjyys on paras tapa aloittaa yrittäjämäinen toiminta.
Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys on vaihtoehto yrittäjyydelle. Toisinaan yrityksen tai toiminimen perustaminen voi tuntua turhan raskaalta työn määrään, laajuuteen tai laatuun nähden. Kevytyrittäjä ei hoida kirjanpitoaan itse vaan hoitaa työnsä laskuttamisen laskutuspalvelun kautta, joka maksaa muun muassa verot laskusta valtiolle.
Käytännössä kevytyrittäjä hankkii itse asiakkaansa, sopii työstä eli toimeksiannosta tämän kanssa, suorittaa työnsä ja laskuttaa siitä laskutuspalvelussa. Laskutuspalvelun käyttäminen säästää merkittävästi kevytyrittäjän aikaa. Laskutuspalvelua käyttämällä laskutus tulee hoidetuksi asianmukaisesti ja lakipykälien vaatimalla tavalla.
Miksi kevytyrittää opintojen ohessa?
Kevytyrittäjyys on joustavaa ja taloudellisesti vähäriskistä. Se on mainio mahdollisuus kerätä työkokemusta ja kehittää omaa ammattiosaamista. Samalla opit asiakkuuksien etsintää, markkinointia sekä työn hinnoittelua. Kevytyrittäjänä voit muuntaa harrastuksesi lisätienestiksi tai testata liikeideaasi. Rupea yrittäjäksi, jos homma lähtee lentoon – monet suomalaiset yritykset syntyvät kevytyrittäjyydestä.
Kevytyrittäjyys ja opintotuki
Opiskelijan kaikki tulot, kevytyrittäjätulot mukaan lukien, vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta opiskelijan on mahdollista nostaa opintotukea. Mieti kuinka monelta kuukaudelta nostat opintotukea tänä vuonna, ja tarkasta oma vuositulorajasi tästä. Palvelu kirjaa kevytyrittäjätulosi kätevästi yhteen näkymään, mutta muista seurata myös mahdollisia muita tulojasi opintotukirajaa silmällä pitäen.
Muistilista
Kevytyrittäjyys on helppoa, kun muistat muutamat asiat:
- Jos toimit kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, laskutushintaasi lisätään arvonlisävero (yleisimmin 24 %)
- Seuraa tulojasi, sillä niillä on vaikutus kuinka monta kuukautta Kelan opintotukea voit nostaa
- Olet YEL-velvollinen myös opiskelijana. YEL-vakuutus (yrittäjän eläkevakuutus) tulee hankkia viimeistään silloin, kun YEL-tuloraja on tullut täyteen.
- Työstä aiheutuneet matkakulut ja kuitit voit vähentää laskutuksen yhteydessä