Korkeakouluopiskelijan ABC: Mitkä ihmeen korkeakouluopinnot?

Oletko toisen asteen opiskelija, etkä oikein tiedä, mitä tulevaisuudessa hakisi opiskelemaan? Pyöriikö päässäsi kysymyksiä siitä, että mitä opiskelijaelämä tai korkeakouluopinnot todellisuudessa pitävät sisällään? Mietitkö jatkuvasti, että ovatko opinnot raskaat ja jääkö vapaa-aikaa ollenkaan?

Olen Tiituksen sisällöntuottaja, Rosa, ja opiskelen neljättä vuotta kasvatustieteiden parissa Tampereen yliopistossa. Valmistun tänä keväänä varhaiskasvatuksen opettajaksi, jonka jälkeen opintoni jatkuvat edelleen kasvatustieteiden maisteritutkinnon parissa. Opintojeni aikana olen kokenut ja nähnyt kaikenlaista, joten päätin aloittaa blogitekstisarjan nimeltä Korkeakouluopiskelijan ABC. Tässä sarjassa käsittelen teemoja, jotka saattavat mietityttää tulevia (ja miksei nykyisiäkin) opiskelijoita. Mennään siis pidemmittä puheitta suoraan asiaan.

Korkeakouluopiskelu on osoittautunut viimeisen neljän vuoden aikana olevan toisinaan hyvinkin raskasta, kun taas toisinaan ratkiriemukasta kippurassa nauramista opiskeluystävien kanssa. Opintojen alku saattaa olla sokki uudelle opiskelijalle; edessä voi olla esimerkiksi muutto vanhempien luota vieraaseen kaupunkiin ja ensimmäiseen omaan asuntoon sekä sukellus korkeakouluopiskelun syvään päähän. Opiskelujen alku on siis nuoren aikuisen askel kohti aikuisempaa elämää, ja on siksi syystäkin jännittävä.

Suuren elämänmuutoksen lisäksi myös itse opiskelu yliopistossa on hyvin erilaista verrattuna esimerkiksi lukio-opintoihin. Itseäni yllätti suuresti opintojen suuri vastuu. Vastuuta omista opinnoista korostetaan jatkuvasti, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että opiskelija on vastuussa kirjaimellisesti KAIKESTA omiin opintoihinsa liittyvästä. Opintojen aikataulutus, asioiden selvittäminen ja kurssi-ilmoittautumisten hoitaminen ovat oivia esimerkkejä, joista opiskelija on itse vastuussa. Aikataulutukseen liittyvät kysymykset korostuvat erityisesti silloin, jos opiskelee alalla, jossa itsenäistä työskentelyä on paljon. Kalenteri saattaa näyttää tyhjää, vaikka todellisuudessa tehtävää olisi kokonaisen työpäivän verran. Opinnoissa vaaditaan siis toisinaan paljon aikataulutustaitoja ja itsekuria.

Myös kurssien työmäärä yllätti minut suuresti. Tämäkin on toki alakohtaista, mutta ainakin oman alani opinnot ovat olleet hyvinkin työläitä ja aikaa vieviä. Yksi kurssi saattaa pitää sisällään luentoja, seminaareja, ryhmätöitä, esseitä ja tenttejä. Työmäärä ja vaatimukset kasvoivat oman kokemukseni mukaan lukio-opintoihin verrattuna suuresti. Korkeakouluopiskelijoiden jaksaminen ei siis ole ollut turhaan tapetilla viimeaikaisessa keskustelussa. Toisaalta tulee pitää myös mielessä, että vaikka kokemus työmäärästä saattaa kasvaa, ei opintojen alle tarvitse lyyhistyä yksin, sillä vaihtoehtoja löytyy. Opintoja voi tarvittaessa hajauttaa useammallekin vuodelle, tai hakea apua yliopiston opinto-ohjaajalta tai muulta vastaavalta taholta. Apua on saatavilla, mutta sitä pitää osata hakea!

Opinnoissa jaksamista on auttanut opiskelutaitojen kehittäminen. Kurssikohtaisen sisäistettävän tiedon määrä on niin suuri, että lukiossa käytetyt opiskelutekniikat eivät välttämättä toimi enää. Tämä aiheutti ongelmia itselleni varsinkin opintojen alussa, kun aikataulutus ja opiskelutekniikat olivat vielä hakusessa. Tieteellisten tekstien lukeminen tökki, ja yksittäisen artikkelin lukemiseen saattoi kulua jopa puoli päivää, kun nykyisin vastaavaan menee tunti. Omia opiskelustrategioita kannattaa siis tietoisesti tarkastella ja harjaannuttaa opintojen tehostamiseksi.

Paras vinkki, jonka voin antaa tuleville opiskelijoille on, että ime kaikki orientaatioviikkojen tieto itseesi kuin pesusieni. Omat orientaatioviikkoni menivät sumussa, koska ”aiheeseen liittymättömät” opiskelutaitoihin liittyvät kurssit eivät kiinnostaneet. Tämä johti siihen, että jouduin oppimaan kaiken kantapään kautta. Kun kuuntelet orientaatioviikoilla, saatat parhaimmillaan säästää itseäsi paljon. Tulee myös muistaa, että opiskelijana et ole pelkästään orientaatioviikkojen varassa, vaan neuvoa voi tarvittaessa kysyä esimerkiksi tuutoreilta tai muilta vanhemmilta opiskelijoilta.

Maalaamani kuva opinnoista saattaa kuulostaa pelottavalta ja työläältä, ja haluankin siksi korostaa, etteivät opinnot ole pelkästään verta, hikeä ja kyyneliä. Opintoihin liittyy myös oppimisen ja onnistumisen kokemuksia, jotka auttavat jaksamaan. Näiden lisäksi opintojen ehdottomana suolana toimivat opiskelukaverit, heidän kanssaan vietetyt opiskelu- ja kahvihetket sekä tapahtumat ja muut vapaa-ajan menot. Korkeakouluopinnot ovat siis kokemuksena jääneet työläisyydestään huolimatta ehdottomasti plussan puolelle!

ROSA PARKKINEN

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...