Korkeakouluopiskelijan ABC: Opiskelijatapahtumien kirjo

Osa tulevista korkeakouluopiskelijoista saattaa innolla odotella tulevia tapahtumia. Osa taas saattaa odottaa jännittyneenä, millaisia vieraalta kuulostavat sitsit ja approt oikeasti ovat. Voinko osallistua tapahtumiin, jos alkoholi ei erityisemmin maistu? Sisältävätkö kaikki tapahtumat kovaäänistä rymyämistä kaupungilla opiskelijahaalarit päällä?

Olen törmännyt yllä esitettyihin pohdintoihin useasti kohdatessani uusia opiskelijoita tuutoroinnin lomassa. Oletuksia opiskelijaelämästä ja tapahtumista on paljon, mutta loppupeleissä niistä ei ehkä tiedetä paljoakaan. Eikä ihme; opiskelijatapahtumista harvoin edes puhutaan julkisesti opiskelijoiden omasta näkökulmasta. Pyrin siksi tässä postauksessa avaamaan opiskelijoiden tapahtumakulttuuria tamperelaisen kasvatustieteitä opiskelevan näkökulmasta. Tulee kuitenkin muistaa, että eri aloilla ja ainejärjestöillä on hyvin erilaisia tapahtumaperinteitä, eikä oma kokemukseni ehkä vastaa jonkun muun opiskelijan kokemusta.

Tapahtumat voidaan jakaa karkeasti “valtakunnallisiin”, ainejärjestökohtaisiin ja alakohtaisiin tapahtumiin. Niin sanottuja “valtakunnallisia” tapahtumia ovat esimerkiksi suuret appro-tapahtumat, joihin kuka tahansa pystyy ostamaan lipun, ja johon kokoontuu eri alojen opiskelijoita eri puolelta Suomea. Yleisimmin kyseiset tapahtumat ovat approja. Approilla tarkoitetaan tapahtumia, joissa usein kierrellään ennalta määrätyissä kuppiloissa/kapakoissa, joissa ostettua tuotetta vastaan saadaan leima approjen aikana täytettävään appropassiin. Tällaisia approja ovat esimerkiksi Tampereella järjestettävä legendaarinen Hämeenkadun appro sekä Turun Pikkulaskiainen.

Approt saattavat myös olla rastitehtävien kiertotapahtuma, jolloin ne yleensä ovat ainejärjestöjen itsensä järjestämiä. Tällöin tapahtumiin saattaa liittyä paljon ainejärjestöjen omia perinteitä, joita omalla ainejärjestölläni ovat olleet esimerkiksi fuksiaiset, vapun alla järjestettävä ITUmazing race sekä fuksien tuutoreilleen järjestämät kostajaiset.

Ainejärjestöt myös usein järjestävät omia sitsejään. Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa pääasiassa lauletaan, juodaan ja vietetään iltaa ohjelmanumeroiden saattelemana. Sitseillä on kokemukseni mukaan myös usein jokin teema, jonka mukaan sitsiläiset pukeutuvat. Sitseistä liikkuu usein kauhukertomuksia kamalista sitsilauluista sekä nöyryyttävistä rangaistuksista ja ohjelmanumeroista, mutta oman kokemukseni mukaan (ainakin omassa ainejärjestössäni) ilmapiiri on mukava, eikä ohjelmanumeroissa pyritä nolaamaan ketään. Itse olen kokenut sitsit hauskoina iltoina, joita varmasti jään kaipaamaan valmistuessani ja siirtyessäni työelämään.

rptnb

Ainejärjestöt voivat järjestää tapahtumia myös keskenään. Esimerkiksi yhteissitsit ovat hyvinkin tavallinen perinne monien ainejärjestöjen ja alojen välillä. Sen lisäksi on aiemmin mainitsemiani alakohtaisia tapahtumia, joista omalla kohdallani on kokemusta esimerkiksi Suomen opettajaksi opiskelevien liiton (SOOL:n) järjestämistä Talvipäivistä. Talvipäivät kokoavat Suomen opettajaopiskelijat yhteen yhdelle paikkakunnalle leirikouluilemaan ja approilemaan. Talvipäivät ovat ehdottomasti parhaimpia tapahtumia, joita olen itse opintojeni aikana päässyt kokemaan!

Entä se alkoholi? Onko tapahtumiin mitään järkeä osallistua, jos ei juo? Vastaisin itse, että ehdottomasti! Opiskelijatapahtumista saatetaan herkästi maalata hyvin alkoholinhuuruinen kuva, mutta oman kokemukseni mukaan esimerkiksi approt ja sitsit on täysin mahdollista toteuttaa ilman, että juo. Lisäksi monet approt saattavat keskittyä esimerkiksi pelkästään herkkujen syömiseen. Omassa ainejärjestössäni on hyvin suvaitsevainen suhtautuminen juomiseen, mutta myös juomattomuuteen; kaikki ovat tervetulleita. Monilla ainejärjestöillä on myös täysin alkoholittomia tapahtumia. Oma ainejärjestöni järjestää esimerkiksi keskustelu- ja peli-iltoja, metsäretkiä, liikuntalajikokeiluja, kahviloita ja niin edelleen. Jokaiselle siis todennäköisesti löytyy jotakin, ja tapahtumavalikoimaa löytyy kattavasti!

Yliopiston tapahtumien kermaa ovat myös ehdottomasti vuosijuhlat, joita saattavat järjestää esimerkiksi ainejärjestöt, tiedekuntajärjestöt tai ylioppilaskunnat. Vuosijuhlat (lyhyemmin vujut) ovat arvokas akateeminen perinne, johon pukeudutaan arvokkaasti esimerkiksi pitkään iltapukuun somistautuen. Vujuilla yleensä pidetään puheita, nautitaan esityksistä ja syödään useamman ruokalajin illallinen. Olen itse päässyt kokemaan vasta yhdet vujut, mutta toivon pääseväni vielä opintojeni aikana useampiin!

Toivon osanneeni vastata alussa esittämiini kysymyksiin tarpeeksi selventävästi, ja maalanneeni opiskelijatapahtumista hieman ymmärrettävämmän kuvan niille, jotka kyseisiä ajatuksia pohtivat. Opiskelijatapahtumia on monenlaisia, ja suosittelen lämpimästi osallistumaan niihin, jos yhtään siltä tuntuu. Parhaimmillaan ne saattavat tarjota unohtumattomia hetkiä, joita varmasti muistelee lämmöllä myöhemmällä iällä.

ROSA PARKKINEN

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...