Loppuuko vuosi ikinä?

Opiskelijan ajatuksia kuluneesta ja tulevasta vuodesta

Tähänastisen elämäni pisimmältä tuntunut vuosi on viimein tullut päätökseen. Vuoden vaihtuessa ja rakettien paukkuessa toivotimme ystävieni kanssa toisillemme parempaa uutta vuotta. Sen suurempia odotuksia alkaneelle vuodelle emme uskaltaneet asettaa – riittää, kunhan se olisi kulunutta vuotta parempi.

Tällä kertaa joululoma tuli enemmän kuin tarpeeseen. Syyslukukauden etäopinnot ovat koetelleet monen uuden ja vanhemman opiskelijan jaksamista, sillä ruudun tuijottaminen on pidemmän päälle yllättävän puuduttavaa, vaikka sen saisikin toteuttaa omasta sängystä käsin. Itse koen päivittäisten kontaktien merkittävän vähenemisen suurimmaksi etäopintojen miinuspuoleksi. Yhteydenpito on katkennut moniin opintojen kautta tavattuihin tuttaviin, joiden kanssa aikaa tuli vietettyä läsnäolopakollisten luentojen lomassa tai erilaisissa opiskelijatapahtumissa, joista kumpiakaan ei tänä vuonna luonnollisesti ole juurikaan järjestetty, tai niihin ei ole uskaltanut osallistua.

Läheisimpiin opiskelun kautta saatuihin ystäviin on kuitenkin tullut onneksi pidettyä paljon yhteyttä. Olemme purkaneet turhautumistamme ja toisaalta myös kannustaneet toisiamme jaksamaan etäluentojen ja -tenttien kanssa. Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että opintomme ovat loppusuoralla ja ystävyyssuhteet ovat muodostuneet jo kauan ennen etäopiskeluun siirtymistä. Sen sijaan uusien opiskelijoiden tilanne on huolestuttanut ja harmittanut.

Ystävyyssuhteiden luominen on ollut kuluneena syksynä varmasti entistäkin haastavampaa, sillä monet lukukauden tapahtumista on joko peruttu tai järjestetty virtuaalisesti. On hienoa, että tilaisuuksia on pystytty järjestämään edes etäyhteyksien kautta, mutta tutustuminen, saati syvällisempien keskustelujen käyminen, on hyvin vaikeaa 30 hengen videopuhelun aikana. Eihän suuremmissa illanistujaisissakaan keskustella yhtä aikaa jokaiselle paikallaolijalle. Monet tänä vuonna opintonsa aloittaneista ovatkin harmitelleet nimenomaan uusien ystävien ja kontaktien saamisen hankaluutta, eivät niinkään etäopiskelua itsessään.

On etäopinnoissa toki ollut paljon hyviäkin puolia. Varsinaiselle opiskelulle tuntuu jäävän enemmän aikaa, eikä sitä kulu liikkumiseen kodin ja luentosalien välillä. Lisäksi etäopetus on mahdollistanut useilla aloilla monipuolisemman kurssivalikoiman, sillä monet korkeakoulut ovat tehneet yhteistyötä erilaisten verkkokurssien järjestämisessä ja tarjoamisessa opiskelijoille ympäri Suomen. Toisaalta kalenteriin on voinut jäädä enemmän tilaa myös vapaa-ajalle ja esimerkiksi osa- aikatöille – tai sitten ei millekään, mikä on sekin täysin hyväksyttävää.

Vuoden vaihtuminen tarkoittaa monelle opiskelijalle kevätlukukaudella etäopiskelun jatkumisen lisäksi myös uuden stressitekijän kohtaamista: kesätöiden etsimistä. Vallitsevasta maailmantilanteesta johtuen töiden hakeminen voi toisinaan tuntua turhauttavalta ja epävarmalta. Opiskelijoiden haaveet omaa koulutusta vastaavien kesätyöpaikkojen löytämisestä ovat siirtyneet toiveisiin kesätöihin pääsemisestä ylipäätään. Tilannetta ei helpota opiskelutovereiden ilmoitukset unelmien harjoittelu- ja työpaikkojen saamisesta. Heidän puolestaan on tietenkin onnellinen, mutta myös oma riittämättömyyden tunne nousee helposti pintaan. ”Kaikki muut etenevät ja minä junnaan paikoillani” -lausahdus on varmasti monelle tuttu. Todellisuudessa ajatus tuskin pitää paikkansa, sillä samanlaisia mietteitä jakavat ainakin minun ystäväpiirissäni myös he, joiden itse koen paahtavan eteenpäin vitosvaihde silmässä.

Erityisesti tänä vuonna yritän pitää mielessä, että jokaisen opinto- ja urapolku on erilainen. Vaikka olen opinnoissani pitkällä, en edelleenkään täysin tiedä, millainen työ on juuri minua varten – kokeilemallahan se selviää. Ei pidä myöskään lannistua, mikäli oman alan töitä ei tulevalle kesälle löytyisikään, sillä kaikenlaisesta työkokemuksesta on varmasti hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Eihän sitä koskaan tiedä, mistä itsensä valmistumisen jälkeen lopulta löytääkään.

JOHANNA MÄNTYLÄ

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...