Työt tuovat vaihtelua opiskelijan arkeen

Kun ensimmäisen vuoden opinnot olivat purkissa, hiipi ajatus työskentelystä opintojen ohella varovaisesti Salla Takkisen, 22, mieleen.

Kesän 2020 Takkinen vietti töissä apteekissa. Uuden lukuvuoden alkaessa työt eivät olleet vakavasti hänen mielessään, mutta kun Takkinen huomasi työpaikkailmoituksen kauneusketju Kicksissä, päätti hän hakea paikkaa. Nyt työkokemusta on jo pian takana puolen vuoden ajalta.

— Olen aikaisemmalta ammatiltani kosmetologi. Tykkään kosmetiikasta ja se on minulle myös harrastus, joten tämä työ tuntui juuri sopivalta koulun ohelle.

Takkinen tekee 8-tuntista työviikkoa, mutta on valmis joustamaan tarpeen vaatiessa. 20-tuntinen työviikko olisi hänestä opintojen oheen kuitenkin jo liikaa vaikkakin satunnaisesti sellaisen kyllä jaksaisi.

— Teen töitä parina päivänä viikossa ja usein vuorot painottuvat loppuviikkoon. Aika töissä menee niin nopeasti, kun nauttii siitä, mitä tekee.

Huomio arjen tasapainossa

Tällä hetkellä Takkinen opiskelee toista vuotta Oulun ammattikorkeakoulun Terwa-akatemiassa. Opinnot koostuvat yrittäjäopinnoista ja opiskelijat suunnittelevat lukujärjestyksen pitkälti itse.

— Terwassa koulupäivät kestävät harvoin neljään saakka, joten koulu ja työt menevät hyvin yks yhteen. En ole joutunut tekemään isompia kompromisseja eivätkä opinnot ole kärsineet töistä.

Takkinen ajattelee, että on täysin alakohtaista milloin töiden ja opintojen yhdistäminen on järkevää.

— Jos haluaa arkeen uutta sisältöä, on intoa ja jaksamista sekä mieleinen työpaikka, voin kyllä suositella töiden tekemistä opintojen ohella. Mutta mitä vaikeampi ala on kyseessä, sitä tärkeämpää on keskittyä enemmän opintoihin.

Kun työskentelee koulun ohella, Takkinen pitää erityisen tärkeänä sitä, että muu elämä on tasapainossa.

— Jos jollain elämän osa-alueella jokin ei täsmää, se heijastuu nopeasti esimerkiksi töihin ja jaksamiseen. Itse aloitin syksyllä uuden harrastuksen, ratsastuksen, joka tuo arkeeni tasapainoa ja mahdollisuuden nollata.

Lisäksi Takkinen ei suostu tinkimään päivistä, jolloin kalenteri näyttää pelkkää tyhjää.

— Olen pitänyt aina tärkeänä, että on myös päiviä, jolloin ei ole mitään suunnitelmia – saa vain nauttia vapaa-ajasta ja olla rauhassa kotona. Nämä ovat aivan yhtä tärkeitä päiviä kuin myös päivät, jolloin on harrastuksia.

Uutta ulottuvuutta arkeen

Mikä sitten sai Takkisen yhdistämään koulun ja työt?

— Syynä oli se, että halusin saada arkeeni koulun ohelle jotain muuta sisältöä ja Kicks oli minulle paras mahdollinen vaihtoehto. Viihdyn töissä todella hyvin ja taloudellinen hyöty on vain plussaa.

Työ tuo siis Takkisen elämään uutta, kaivattua ulottuvuutta sekä energiaa sen sijaan, että arki olisi muuttunut töiden vuoksi uuvuttavammaksi.

— Alkuun harkitsin töiden hakemista myös esimerkiksi päivittäistavarakaupasta, jolloin raha olisi ollut työnteolle suurempi motivaattori. Mikäli ylipäätään olisin halunnut etsiä töitä pelkästään rahan takia, en olisi välttämättä hakeutunut oman alan töihin vaan olisin lähtenyt tekemään lähes mitä vain.

Opiskelijana Takkinen saa Kelalta sekä opinto- ja asumistukea että opintolainaa, jotka määrittävät, paljonko hän saa kalenterivuoden aikana tienata. Tämä ei kuitenkaan aiheuta Takkiselle ylimääräistä stressiä, sillä vuositulorajaan suhteutettuna työmäärä on vielä melko pieni.

Töistä saamansa rahat Takkinen laittaa suurimmaksi osaksi säästöön pahan päivän varalle. Säästöistä voikin olla pian hyötyä, sillä Takkinen on muuttamassa avoliittoon poikaystävänsä kanssa – asumiskustannukset tulevat siis pian muuttumaan.

— En kuitenkaan koe töiden tekemistä välttämättömäksi. Jos en kävisi koulun ohella töissä, tämä vuosi menisi varmasti samalla tavalla kuin ensimmäinenkin vuosi opiskelijana – keskittyisin opiskeluihin ja etsisin töitä kesän ajaksi.

Sallan vinkit töitä tekevälle opiskelijalle:

  1. Etsi harrastus, joka tuo vastapainoa kaikelle muulle ja jonka parissa saat nollata.
  2. Pidä lähellä ihmiset, jotka tukevat sinua arjessasi.
  3. Huolehdi jaksamisestasi kokonaisvaltaisesti.

 

Roosa Sarajärvi

Innokas freelance-toimittaja, utelias journalistiopiskelija ja aktiivinen järjestötoimija. Muutetaan yhdessä maailmaa!

Instagram: @sarajarviroosa
LinkedIn: Roosa Sarajärvi
Email: rroosasa@hotmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...