Valmistumisen korkea kynnys ja huijarisyndrooman pyörteet

Opintojen loppupuoli häämöttää, ja tutkinto on viimeisiä kursseja vaille valmis. Vielä on jäljellä työharjoittelu ja täytyy kerätä parit nopat sieltä täältä. Usean opintovuoden aikana kerätyt tietotaidot ovat vahvistaneet käsitystä itsestä alansa asiantuntijana ja rautaisena osaajana. Vai onko sittenkään?

Opiskelen neljättä vuotta kasvatustieteen kandidaatiksi Tampereen yliopistossa. Olen siis muutamaa viimeistä kurssia vaille pätevä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettaja. Muistan opintoja aloittaessa katsoneeni vanhempia opiskelijoita haaveillen itse ajasta, jolloin opinnot olisivat lähes valmiit, jolloin olisi opettajana valmis ja pätevä. Valmistumisen kynnyksellä keikkuminen on kuitenkin osoittautunut olevansa kokemuksena täysin päinvastainen; epävarmuus omasta osaamisesta leimaa mielenmaisemaa ja oma opettajaidentiteetti on hyvinkin keskeneräinen. Oman alan tietoja kerryttäessä on oppinut paljon, mutta oppimisen sivuvaikutuksena on oppinut myös ymmärtämään, kuinka suuria aukkoja osaamisessa ja tietämyksessä vielä on. Mistä oikeastaan on kyse?

Osa tuntemuksistani, ja myös monen muun pian valmistuvan tuntemuksista, voidaan pistää paljon puhutun huijarisyndrooman piikkiin. Tiina Ekman käsittelee kirjassaan Huijarisyndrooma (2018) niin kutsutun syndrooman pyörteitä ja sen pirullista luonnetta. Loppupeleissä huijarisyndroomassa on kyse siitä kärsivän ihmisen itseensä kohdistuvasta jatkuvista epäilyistä, joilla yksilö pyrkii tasapainoilemaan sisäisen ja ulkoisen maailman ristipaineissa. Omaan osaamiseen ei luoteta, vaan epäillään, että muut vain luulevat yksilön osaamistasoa valheellisesti korkeaksi. Huijarisyndrooma on siis kierre, joka juontaa juurensa haasteista yksilön omassa toimijuudessa ja minäpystyvyydessä.

Miten pirullisen huijarisyndrooman kierre voitaisiin siis katkaista? Olisi nähdäkseni hyvä pysähtyä pohtimaan, kenen asettamia osaamiseen liittyvät vaatimukset ovat. Esimerkiksi opettajaksi opiskeltaessa on turha ottaa paineita siitä, ettei ole opettajana valmis, koska loppujen lopuksi opettaja ei voi olla koskaan “valmis”. Opettajaidentiteetti mukautuutyöskennellessä koko työuran ajan minkä tahansa ammatillisen identiteetin tavoin. Miksi pitäisi siis vaatia itseltään täysin valmista ammatti-identiteettiä vastavalmistuneena

opettajana, joka ei ole tehnyt päivääkään työtä “oikeana” varhaiskasvatuksen tai esiopetuksen opettajana?

Vaikka tuntuukin, että ympäröivä yhteiskunta ja ammattiyhteisö asettaa tiettyjä oletuksia alan ammattilaisten osaamiselle, tunteen ei pidä antaa viedä mukanaan, ja uskoa sen luomia paineita sokeasti. Tulisikin ehkä pyrkiä muuttamaan asenteita suuntaan, jossa tietyn alan koulutus nähdään työkalupakkina alan työtehtäviin, joita taas opitaan käytännön toimissa opintojen jälkeen. Ei vastavalmistuneelta voida vaatia samaa osaamistasoa, joka on vuosikymmeniä alalla työskennelleellä rautaisella ammattilaisella, jolla on valtava hiljaisen tiedon osaamispankki. Loppupeleissä huijarisyndroomasta kärsivä on itsensä kovin arvioija niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin. Omaa työtä ja tekemistä siis arvioi kriittisempien ja jopa perfektionististen linssien läpi, vaikka todellisuudessa rima olisi paljon alempana. Miksi siis vaatia itseltään taikatemppuja, kun ei sitä kukaan muukaan ympärillä vaadi?

ROSA PARKKINEN

LÄHTEET:
Ekman, T. (2018). Huijarisyndrooma. Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä). Minerva Kustannus.

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...