Vapaaehtoistyö hyödyttää meitä kaikkia

Oletko koskaan harkinnut vapaaehtoistyötä tai järjestötoimintaan osallistumista? Järjestöjä, verkostoja ja muita kansalaisyhteiskunnan toimijoita löytyy pilvin pimein. Jokainen voi löytää niiden joukosta kohteen, joka on itselle tärkeä, ja kiinnostavia tehtäviä, jotka vastaavat omaa osaamista tai jossa pääsee opettelemaan mielenkiintoisia uusia asioita.

Käytän tässä artikkelissa sanaa vapaaehtoistyö, mutta todellisuudessa toiminta on hyvin monimuotoista: ”vapaaehtoistyö” voi olla mitä tahansa oman ammatillisen osaamisen hyödyntämisestä aktivismiin tai muistuttaa enemmänkin harrastustoimintaa kuin työtä. Joka tapauksessa vapaaehtoistyö on erinomainen tapa käyttää aikaansa monestakin syystä. Tässä niistä muutamia.

Vapaaehtoistyö on todella sosiaalista toimintaa.
Järjestötoiminnassa tapaa hyvin mielenkiintoisia ja inspiroivia ihmisiä, joiden kanssa sinulla on suurella todennäköisyydellä paljonkin yhteistä. Myöskään ammatillisessa mielessä uusien ihmisten tapaaminen ei koskaan ole huono idea, etenkään freelancereilla, yrittäjille ja muille pätkätyöläisille. Kuka tahansa sosiaalisen verkostosi jäsen voi olla seuraava asiakkaasi tai linkki uuteen työtehtävään. Kansalaisyhteiskunnan kentältä tutut ihmiset tietävät, millainen yhteistyökumppani olet, mitä osaat ja mikä sinua kiinnostaa – he siis tietävät, mistä töistä sinulle kannattaa vinkata tai kenelle sinua suositella.

Vapaaehtoistyö on palvelus koko yhteiskunnalle.
Usein vapaaehtoistyöstä hyötyvät yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa olevat sekä sellaiset alat, joiden resurssit ovat rajalliset, esimerkiksi kulttuurityö. Monet järjestöt ja vapaaehtoisverkostot tekevät lähes näkymätöntä, uskomattoman tärkeää työtä ilman rahallista korvausta ja pelkkien lahjoitusten varassa.

Vapaaehtoistyö on hauskaa ja hyödyllistä.
Koska järjestöjä ja aktivismin muotoja on lukemattomia, voit etsiä sellaista toimintaa, jossa pääset hyödyntämään ja kehittämään osaamistasi – joko ammatillista tai esimerkiksi harrastuksen kautta hankittua – tai oppimaan jotain uutta ja kiinnostavaa. Vapaaehtoistoiminnan kautta hankittu kokemus on erinomainen tapa saada lisää täytettä CV:hen etenkin uran alkuvaiheessa.

Merkityksetöntä ei ole sekään, että ihmisten auttamisesta tulee hyvä mieli. Parhaassa tapauksessa innoitat esimerkilläsi muitakin tekemään jotain yleishyödyllistä ja ihmisten hyvinvointia kehittävää samalla, kun pidät itse hauskaa ja parannat omaa hyvinvointiasi.

Innostuitko ajatuksesta?
Kuten sanottua, vapaaehtoistyötä löytyy joka lähtöön. Kaikenlaisille taidoille vesivärimaalauksesta verkkosivujen tekemiseen löytyy käyttöä järjestökentältä. Voit esimerkiksi käydä lukemassa vanhuksille tai näkövammaisille, toimia kaverina yksinäisille ihmisille, auttaa vasta Suomeen muuttaneita pakolaisia kotiutumaan ja hoitamaan arkipäiväisiä asioita, vetää työpajoja lapsille ja nuorille, järjestää mielenosoituksia ihmisoikeuksien puolesta tai kampanjoida luonnon ja eläinten oikeuksien puolesta. Jotkut hommat vaativat säännöllistä sitoutumista, mutta monen järjestön toiminnassa voi olla mukana silloin, kun se itselle sopii tai siltä tuntuu. Kaikesta on apua.

Oman asuinpaikan järjestötoimintaan voi tutustua netissä. Isoissa kaupungeissa aktiivisia järjestöjä ja verkostoja on tietysti enemmän kuin pienillä paikkakunnilla. Voit ottaa myös suoraan yhteyttä järjestöihin ja toimipaikkoihin. Kyselemällä ja omia taitoja käyttöön tarjoamalla voi löytää yllättäviäkin keinoja auttaa omaa yhteisöään ja innoittaa muitakin toimimaan.

Teksti: Mira Kainulainen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...