Yksin vai kimpassa – riittävätkö opiskelijan tuet kattamaan asumiskustannukset?

Moni opiskelija käy opintojen alkaessa läpi yleisen kysymyksen: olisiko järkevintä asua kimpassa vai riittäisivätkö tulot yksin asumiseen?

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 lopussa jopa 40 000 päätoimista opiskelijaa asui vuokrayksiössä. Kun tulosta verrataan vuoden 2007 tilastoihin, kasvoi määrä kymmenessä vuodessa jopa 42 prosentilla.

Juulia Korkiakangas, 24, muutti syksyllä 2020 Raahesta Ouluun medianomiopintojen perässä. Aiemmin miehensä kanssa asunut Korkiakangas vuokrasi 31 neliöisen yksiön vain viiden minuutin kävelymatkan päästä Oulun keskustasta.

— Oli aika selvä päätös muuttaa asumaan yksin, sillä mieheni käy välillä luonani. Ajattelin, että jos minulla olisi kämppis, se olisi ehkä vähän hankala yhtälö.

Toisaalta ajatus kimppa-asumisesta houkuttelee välillä Korkiakangasta, koska tällöin asumiskustannukset olisivat pienemmät. Siksi hän ei myöskään kiellä mahdollisuutta muuttaa kämppiksen kanssa asumaan, mikäli sopiva henkilö sattuisi kohdalle.

 

Opintolaina tuo turvaa

Tällä hetkellä Korkiakangas maksaa yksiöstä vuokraa 510 euroa kuukaudessa sekä sen lisäksi sähkö- ja vesimaksut.

— Vuokra on ihan kohtuu hintainen, kun ottaa huomioon sijainnin. Etsiessäni asuntoa seurailin Oulun vuokratasoa ja pidin 550 euroa yksiöstä aivan maksimina.

Kelalta Korkiakangas saa opinto- ja asumistukea, jotka riittävät juuri kattamaan kuukauden asumismenot. Toisinaan jäljelle jää vielä muutama kymppi, mutta pelkästään tuilla ei pitkälle pötkittäisi. Siksi Korkiakangas päättikin heti opintojen alkaessa nostaa opintolainaa sen verran kuin on mahdollista.

— Koen, että opintolainan ottaminen oli aivan välttämätöntä. En halua elää niin, että joudun katsomaan kaupassa aivan jokaista ostosta vaan haluan myös elää ja käydä esimerkiksi kahvilla, jos kotona ei aina huvita tehdä koulujuttuja. Opintolaina tuo tietynlaista turvaa ja helppoutta.

Lisäksi opintolaina toi Korkiakankaalle mahdollisuuden keskittyä opintoihin sen sijaan, että hän kävisi samaan aikaan myös töissä. Aiemmin koettu burnout kaksoistutkinnon ja töiden yhdistämisestä on jättänyt pienen pelon takaraivoon.

— Se kaikki oli silloin liikaa ja myös toipuminen kesti pitkään. Ehkä voisinkin tehdä välillä opintojen ohessa töitä, etenkin, jos ne olisivat oman alan juttuja, mutta en tällä hetkellä. Siinäkin on oma stressinsä, että ei tienaa liikaa, jottei tuet lähde.

Korkeakouluopiskelijalla on mahdollisuus saada opintolainahyvitys, mikäli valmistuu määräajassa. Takaisinmaksu alkaa yleensä puoli vuotta sen jälkeen, kun pankki on lisännyt viimeisen kerran korot lainan pääomaan. Mikäli työpaikkaa ei heti valmistumisen jälkeen löydy, on Kelan mahdollista maksaa opintolainasta kertyvät korot korkoavustuksena jopa 2,5 vuoden ajan.

Opintolainan takaisinmaksu ei pelota Korkiakangasta vaan hänellä on luottavainen olo tulevaisuudesta.

— En ajattele, että opintolaina on ilmaista rahaa, mutta on käsittämätöntä, kuinka paljon siinä tullaan opiskelijaa vastaan.

Omasta rauhasta maksaa enemmän

Vaikka asuminen yksin on kalliimpaa, eivät raha-asiat vie Korkiakankaan yöunia. Sen sijaan hän maksaa mieluusti vähän enemmän kotoisasta asunnosta ja omasta rauhasta.

— Tiesin, että jos pääsen kouluun, tulevat myös asumismenot muuttumaan ja nousemaan. Ajattelen, että se on osa tätä elämänvaihetta – halusin kouluun ja tykkään asua tässä asunnossa nykyisellä sijainnilla.

Korkiakangas ei kuitenkaan kiellä, etteivätkö raha-asiat häntä joskus stressaisi.

— Totta kai opiskelijana rahankäyttöä joutuu miettimään eri tavalla. Jouduin esimerkiksi hankkimaan itselleni uudet silmälasit ja linssit tulivat lopulta melko kalliiksi. Olihan se iso summa yhtäkkiä maksettavaksi, mutta asia piti järkeillä niin, etten pärjäisi ilmankaan.

Tulevaisuuden haaveena yksin asuminen

Cecilia Aittola, 19, ei ole koskaan asunut yksin vaan nykyisen kämppiksen lisäksi hän on jakanut asunnon sekä veljensä että isotätinsä kanssa.

— Olen kyllä haaveillut yksin asumisesta, mutta vaihtoehto kämppiksestä on ollut aina ykkösenä. Olen ajatellut, että yksin asumisen aika on sitten joskus tulevaisuudessa.

Aittola muutti Ouluun kesällä 2020, sillä syksyllä käynnistyivät audiovisuaalisen viestinnän opinnot. Asuntoa etsiessä kriteereinä olivat vuokran hinta ja sijainti. Sopiva kaksio löytyikin lopulta Höyhtyältä: sopivan läheltä koulua sekä keskustaa, jonne on kahden kilometrin matka.

Tällä hetkellä Aittola saa Kelalta opinto- ja asumistukea yhteensä noin 500 euroa kuukaudessa. Tämä riittää kattamaan kimppa-asumisesta kertyvät asumiskustannukset hyvin, sillä Aittolan oma osuus vuokrasta on 260 euroa. Kun kustannuksiin lisätään vesi ja sähkö, ovat kuukausimenot yhteensä noin 280 euroa.

— Olen aika huoleton rahankäyttäjä eikä minulla ole vielä tullut vastaan tilannetta, jolloin joutuisin olemaan loppukuusta hyvin tarkka rahasta. Kelan tuet riittävät kokonaan asumiseen ja muuhun elämiseen olen käyttänyt aiemmin keräämiäni säästöjä.

Asumiskustannusten lisäksi Aittola ja hänen kämppiksensä puolittavat kustannukset muun muassa vessapaperista ja muista ei-päivittäisistä käyttötavaroista, kuten leipomistarvikkeista.

— Muuten meillä on hyvin pitkälti omat ruoat ja se onkin ollut meille toimivin tapa.

 

Kämppiksen kanssa helpompaa

Ajatus opintolainasta on Aittolalle hyvin kaukainen, sillä sen sijaan hän haluaa pärjätä mahdollisimman pitkään ilman lainaa.

— En tiedä, olisiko minulla varaa asua yksin pelkillä Kelan tuilla. Ehkä, jos kävisin kesätöissä ja säästäisin rahaa, mutta toisaalta en ole asiaa paljoakaan miettinyt. Ajattelen, että nyt on vielä helpompaa asua kämppiksen kanssa.

Myöskään ajatus opintojen ja töiden yhdistämisestä ei ole tällä hetkellä Aittolalle vaihtoehto.

— Ihailen kyllä heitä, jotka pystyvät työskentelemään opintojen ohessa, mutta en usko, että oma jaksaminen riittäisi siihen. Tai että pystyisin tekemään niin paljon töitä, että se riittäisi yksin asumiseen.

Aittola kuvaakin kimppa-asumista turvalliseksi vaihtoehdoksi – tällöin kaikkia asioita ei tarvitse tietää ja huolehtia yksin.

— Ja on kivaa, että täällä on joku muukin, hän tiivistää.

 

Lähteet:

https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2019/myos-yksioiden-rakennusbuumi-hiipuu-mita-tilastot- kertovat-ilmiosta/?listing=simple viitattu 3.2.2021

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/324474/Kelan_opintoetuustilasto_2019_2020.pdf?seque nce=5&isAllowed=y viitattu 3.2.2021 https://www.kela.fi/opintolaina-korot-ja-lyhennykset viitattu 3.2.2021

Roosa Sarajärvi

Innokas freelance-toimittaja, utelias journalistiopiskelija ja aktiivinen järjestötoimija. Muutetaan yhdessä maailmaa!

Instagram: @sarajarviroosa
LinkedIn: Roosa Sarajärvi
Email: rroosasa@hotmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...