Monimuoto-opiskelu antoi mahdollisuuden aktiiviseen järjestötoimintaan

Kun järjestöhommille antaa pikkusormen, vievät ne usein koko käden – näin kävi ainakin kolmannen vuoden monimuoto-opiskelija Hannu Haloselle, 33. Monimuoto-opiskelu on antanut mahdollisuuden harrastaa järjestötoimintaa hyvin laajasti. En usko, että tällä työmäärällä se olisi ollut muuten mahdollista. 

Ovi järjestötoiminnan pariin avautui heti opintojen käynnistyttyä tammikuussa 2019, jolloin Halonen liittyi tutkinto-ohjelmatiimiin. Sen tehtävänä on viedä opintojen kehitysideoita suoraan opiskelijoilta opettajille. 

Myöhemmin syksyllä Halonen pääsi jäseneksi myös Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestö OSAKO:n edustajistoon sekä Oulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden koulutusalajärjestö OSASTO ry:n puheenjohtajaksi. 

— Heti siinä vaiheessa tiesin, että haluan vielä joskus olla myös OSAKO:n hallituksessa. Silloin kuitenkin tuntui siltä, että minulla oli liikaa kaikkea, joten päätin olla vielä hakematta mukaan. 

OSAKO:n hallitus kuitenkin hajosi alkuvuodesta 2020, jolloin Halonen arvioi tilannetta uudestaan ja päätti hakea mukaan – ja päätyikin OSAKO:n varapuheenjohtajaksi.

Opintovapaa oikea vaihtoehto 

Halonen opiskelee sosionomiksi Oulun ammattikorkeakoulun sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa. Ensimmäiset puolitoista vuotta hänen arkensa koostui sekä töistä että opinnoista, mikä tarkoitti Halosen kohdalla sitä, että hän teki 75 prosenttista työaikaa. 

— Käytännössä meillä monimuoto-opiskelijoilla on kouluviikko kerran kuukaudessa. Olin sen viikon aina töistä vapaalla, mutta muulloin teinkin aika tiukasti töitä. 

Lopulta kolmivuorotyön ja opintojen yhteensovittaminen alkoi tuntua Halosesta liian raskaalta. 

— Halusin keskittyä enemmän kouluun. Ehdin tehdä ensimmäisen opintovapaahakemuksen ennen koronaa, jonka jälkeen päätös opintovapaasta tuntui vielä vahvemmin ainoalta, oikealta vaihtoehdolta. 

Koronapandemian vuoksi monimuoto-opintoihin kuuluva lähiviikkokin järjestetään tällä hetkellä täysin etänä. Ilman pandemiaa tämä kuitenkin tarkoittaisi Kontinkankaan kampuksella opiskelemista maanantaista perjantaihin, usein kahdeksasta neljään saakka. 

— Sosiaaliala on hyvin teoriapainotteista. Kouluviikkojen välissä meillä on itseopiskelua ja ryhmätöitä sekä muiden tehtävien tekemistä seuraavaa kouluviikkoa varten. 

Monimuoto-opiskelijana Halonen pystyy säätelemään opiskelutahtiaan itse, minkä hän on kokenut hyväksi. Lisäksi hän näkee, että mahdollisuus ottaa kursseja omien opintojen ulkopuolelta on parempi, mikäli vain itsellä riittää aika. 

— Tietenkin opiskelu on vielä paljon enemmän omasta motivaatiosta kiinni, jotta pääsee samaan lopputulokseen kuin kokopäiväopiskelijat. En myöskään usko, että monimuoto-opiskelijoiden välillä tapahtuu täysin samanlaista ryhmäytymistä kuin päiväopiskelijoiden keskuudessa. 

Järjestötoiminta korvasi aiemmat työt 

Järjestötoiminta on kuitenkin tuonut Halosen elämään uusia ihmisiä, jopa parhaita ystäviä. Siispä vaikka aiemmat työt ovatkin korvaantuneet järjestöhommilla, eivät edes välillä pitkiksi venähtäneet päivät saa häntä katumaan päätöstä. 

— Se meni ehkä juuri niin, miten en sen ajatellut menevän, Halonen naurahtaa. 

Hän kokee, että järjestötoiminta tukee sosiaalialan opintoja vahvasti, etenkin, kun tulevaisuuden tähtäimessä ovat esimiestehtävät. 

— Kaikki toimiminen erilaisten ihmisten kanssa on hyödyksi sosiaalialan ammattilaisille. Monesti niissä tehtävissä ajetaan tavalla tai toisella heikommassa asemassa olevien etuja. 

Monimuoto-opiskelijana koulutus sosionomiksi kestää kolme ja puoli vuotta, siis saman verran kuin kokopäiväopiskelijoillakin. Aktiivinen toimiminen järjestöhommissa verottaa kuitenkin ison osan Halosen ajasta, joten opinnot ovat päässeet hieman viivästymään. 

— Osaksi hidastuminen johtuu myös korona-ajasta, sillä heti pandemian alussa minulle kertyi muutama rästitehtävä. Mutta kyllähän se on normaalia, ettei valmistu ajallaan, mikäli on hyvin paljon järjestöhommissa mukana. 

Se, kuinka paljon järjestötoiminta lopulta vie aikaa, vaihtelee hyvin paljon. OSASTO:n puheenjohtajatehtäviä Halonen pystyy säätelemään helposti, vaikka hänen vastuullaan onkin koko hallituksen ja toiminnan toimivuus. Koska taas OSAKO:lla on työhallitus, viettää Halonen toimistolla usein parikin päivää viikosta. 

— Toisinaan saattaa olla viikko, jolloin vähintäänkin käväisen toimistolla päivittäin. Sitten taas on vastapainoksi myös sellaisia viikkoja, jolloin ei ole juuri mitään akuuttia. Silloin onkin hyvä koettaa keskittyä esimerkiksi koulutehtävien tekemiseen.

Roosa Sarajärvi

Innokas freelance-toimittaja, utelias journalistiopiskelija ja aktiivinen järjestötoimija. Muutetaan yhdessä maailmaa!

Instagram: @sarajarviroosa
LinkedIn: Roosa Sarajärvi
Email: rroosasa@hotmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...