Opiskelijavaihto minkä saan

Herään aikaisin kadulta kuuluviin roska-auton ääniin. Ensimmäisen luennon alkuun on vielä tunteja. Aion käyttää kaiken ajan hyödyksi ja tutustua entistä paremmin uuteen kotikaupunkiini. Yöllä on satanut vettä, joten päätän lähteä kävelylle liukkaille mukulakivikaduille. Ilmassa on kevään tuoksua ja läheisen leipomon tuoreiden leivosten huumaava tuoksu saa minut kotimatkalla pysähtymään ostoksille. Ennen luentojen alkua tapaan vaihtarikavereitani ja käymme läpi seuraavalla luennolla esitettävän ryhmätyömme. Suunnitelmissa on myös miettiä tulevan viikonlopun retkeä muutamien tuntien päässä sijaitsevaan Wieniin. Elämä on hektistä ja täynnä uusia kohtaamisia. Miten tyytyväinen olenkaan, että pääsin Prahaan, ensimmäiseen hakuvaihtoehtooni ja tähän upeaan historialliseen kaupunkiin. 

Edellä kuviteltu voisi olla todellisuutta ilman koronavirusta ja marraskuussa tullutta sähköpostia, jossa ilmoitettiin vaihdon tapahtuvan joko etänä verkossa tai ei ollenkaan. Uutinen tuntui musertavalta ja epäreilulta, muttei se tullut yllätyksenä. Sähköpostia lukiessani oli pettymykseni ja turhautumiseni käsin kosketeltavaa. Vaikka etäopiskelu Prahaan ei millään tasolla houkutellut, voitti järki tällä kertaa tunteet ja tiesin välittömästi, etten tule perumaan vaihtoani. Päätin siis tehdä etävaihdon, sillä tarjolla olevat kurssit olivat super mielenkiintoisia ja olisin Suomessakin opiskellessa joutunut tekemään kaikki kurssit etänä.

Olin odottanut vaihtoa erittäin paljon. Lukio aikainen vaihto-oppilasvuosi oli ollut erittäin onnistunut ja en olisi malttanut odottaa mitä tämä vaihto olisi minulle tarjonnut. Etävaihdon lähestyessä ja tullessa konkreettisemmaksi ei mieleni kuitenkaan luonut enää toiveita, haaveita taikka mielikuvia tulevasta. Tietynlaista väsymystä etäilyyn oli jo syyslukukaudella omalla kohdalla havaittavissa ja luennot Teamsin välityksellä olivat vain selviytymistä luennosta toiseen. Näin ollen, en halunnut edes kuvitella millaista etäopiskelu on aikaeron, englannin kielen ja täysin uusien ihmisten kanssa. Epävarmuus ja epätoivo oli ennakkoon vahvasti läsnä, mutta myös itseni haastaminen kiinnosti enkä kuitenkaan kokenut, että minulla olisi ollut mitään hävittävää. 

Nyt maaliskuun alussa totesin, että onneksi olin jättänyt kuvitelmat tekemättä, sillä homma lähti heti kättelyssä nihkeästi liikenteeseen. Jo marraskuussa oli ilmoitettu, että orientaatiopäivä olisi maaliskuun alussa ja luennot alkavat tasan viikon päästä siitä. Aikaa oli siis ollut rutkasti valmistautua henkisesti tulevaan koitokseen. Kyseisenä aamuna olin aikatauluttanut kaiken tarkasti ja aamu lähti tehokkaasti käyntiin ystäväni kanssa salilla. Klo 12.30 olin meikit ja tukka mintissä, valmiina avaamaan Teams-alustan ja tapaamaan niin vaihtokaverini kuin vastaanottavan yliopiston kansainvälisen tiimin. Näppäränä naisena olin ottanut huomioon aikaeron ja laskenut Teams-kutsussa lukeneeseen aikaan ekstra tunnin. Luulin olevani valmiina tuleviin koitoksiin liittyessäni kokoushuoneeseen. Vaikka olinkin mielestäni valmis kaikkeen, en todellakaan ollut valmistautunut kuulemaan esityksen loppusanoja. Vastoin kaikkia odotuksia ja pyrkimyksiä onnistuin olemaan tyylikkäästi tunnin myöhässä.  Sen hetkistä fiilistä kuvailisi täydellisesti Kummelista tuttu legendaarinen ”tonninseteli-ilme”. Mitään tunnetilaa ei ollut enää jäljellä, kun tajusin, että homma meni puihin jo heti kättelyssä ja oma-aloitteinen aikaero taiteiluni oli ollut virhe. Onneksi tilanne oli kuitenkin korjattavissa ja pääsin toiseen perehdytysryhmään kuulemaan mitä tuleman piti.

Perehdytyksen aikana kävi selväksi, että Tšekeissä tilanne on katastrofaalinen eikä Suomessa pysyminen kuulostanutkaan lainkaan hassummalta valinnalta. Maan terveydenhuolto on todella pahalla koetuksella, alueiden välinen matkustaminen on kielletty ja kokoontumisrajoitukset ovat hyvin tiukat. Vaikka oma tilanne tuntuu epäreilulta, laittoi perehdytys asiat taas uudelleen perspektiiviin. Suomessa ollessa on mahdollista nauttia muun muassa luonnosta, talvesta, hiihtämisestä sekä tutusta ja turvallisesta arjesta. Opiskella voi missä vain, oli se sitten Rovaniemellä tai Etelä-Savossa ja ystävien tapaaminen onnistuu esimerkiksi ulkoilun merkeissä. Prahassa elämä olisi rajoittunut käytännössä vuokra-asuntoon ja yksinäisyys olisi mitä varmimmin iskenyt vasten kasvoja, pahemmin kuin koskaan aikaisemmin. Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa sairastuisin vakavasti, kuormittaisin terveydenhuoltoa ja veisin hoitopaikan joltain paikalliselta. Jälkimmäinen kuvitelma kuulostaa jo kirjoittaessakin kamalalta, millaista se siis olisikaan, jos se oikeasti tapahtuisi? Tällä kertaa ei siis ole etävaihtoa ilman hopeareunuksia, niiden bongaamisessa saattaa välillä vain kestää normaalia kauemmin.

Moni oli yllättynyt valinnastani tehdä etävaihto ja uskon itsekin, että saatan kyseenalaistaa valintaa heikoimmilla hetkillä tulevan kevään aikana. Kuusi kurssia, viisi ryhmätyötä, loputon määrä luettavia artikkeleita ja perehdyttäviä materiaaleja liittyen kansainvälisiin suhteisiin, terrorismiin ja diplomatiaan. Mitä varmimmin aikaero tekee vielä lisää tepposia ja ehkä kulttuurierotkin pääsevät yllättämään. Luulen, että vähintään näistä aineksista vaihtoni on tehty. Viimeistään juhannukseksi kaikki pitäisi olla paketissa ja palautettuna. Palaan silloin viimeistään asian tiimoilta raportoimaan, että miten se etävaihto nyt lopulta meni noin niin kun omasta mielestä.

Emma Lahtinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...