Työharjoittelijan elämää

Opiskelen kasvatustieteitä ja varhaiskasvatusta Tampereen yliopistossa, ja minulla on meneillään opintojeni viimeinen työssäoppimisen jakso päiväkodissa. Työssäoppiminen on pakollinen osa omaa tutkintoani, ja niitä kuuluukin opintoihin vähintään kolme kappaletta. Korkeakouluopinnoissa on kuitenkin alasta riippuen hyvin erilaisia harjoitteluita. Eroja on esimerkiksi työharjoittelun palkallisuudessa ja työssäoppimispaikkojen etsimisessä. Useimmilla aloilla työharjoittelupaikat etsitään ja hankitaan itsenäisesti. Tämä voi käytännössä tapahtua esimerkiksi Tiitusten kaltaisten yritysten kautta. Omalla alallani työharjoittelupaikat tulevat yliopiston omista yhteistyöpäiväkodeista. Opiskelijat ovat ainakin tähän asti sopineet yhdessä neuvotellen, kuka menee mihinkin työharjoitteluun. Omat harjoitteluni ovat olleet palkattomia, ja harjoittelusta on päinvastoin tullut lisäkuluja esimerkiksi pitkien bussimatkojen vuoksi. 

Omassa harjoittelussani on myös kasapäin kirjallisia tehtäviä. Harjoittelujakson aikana kirjallisia tehtäviä tuli kirjoiteltua yli 70 sivun edestä, eli ne todella vievät aikaa. Vaikka työssäoppimisjakso vie paljon aikaa sekä teettää työtä niin paikan päällä kuin itsenäisten kirjallisten tehtävien muodossa, ovat kokemukseni työssäoppimisen parissa pääosin positiivisia. Parhaimmillaan työssäoppiminen kuroo umpeen teorian ja käytännön välistä kuilua, ja vahvistaa käsitystä itsestä alansa ammattilaisena.

Viikkoni työharjoittelijana

Tällä hetkellä harjoitteluni on jo loppusuoralla, ja kerronkin seuraavaksi viimeisestä viikostani työharjoittelussa. Päivien rakenne määrittyy sen mukaan, mitä tiimin (eli ryhmän lastenhoitajien ja varhaiskasvatuksen opettajan) kanssa on yhdessä sovittu ja suunniteltu. Kaiken päiväkodissa tehtävän toiminnan tulee olla pedagogisesti perusteltua, ja sen tulee pohjautua valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelman lisäksi ryhmän sekä lasten omiin varhaiskasvatussuunnitelmiin. Tämä tarkoittaa, että myös harjoittelijana suunnittelemassani toiminnassa tulee olla tärkeitä opetuksellisia ja kasvatuksellisia sisältöjä.  Päiväkodin toiminta ei siis ole vain päämäärätöntä puuhastelua, vaan vastuullista kasvatus- ja opetustyötä, joka tukee lasten kasvua ja kehitystä. 

Viikkoni vastuualueisiin kuuluivat esimerkiksi aamu- ja päiväpiirit, viskarituokiot, aarrejäädytysprojekti ja tunnekasvatuksen ohjaaminen. Aamu- ja päiväpiirit ovat mukavia hetkiä, joissa kaikki lapset ovat kokoontuneet koolle käymään päivään liittyviä asioita läpi. Piireillä lauletaan, lorutellaan, liikutaan ja tehdään lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Itse otin piireillä käyttöön jumppapussin, laululeikkejä sekä tunnekortteja, joiden avulla käsiteltiin erilaisia tunteita lasten kanssa. Viskarituokioissa otetaan ryhmän viisivuotiaat lapset omaksi ryhmäkseen, ja harjoitellaan esimerkiksi aakkosia, tavuttamista ja alustavan tason matematiikkaa. Alustavan tason matematiikka on siis käytännössä esimerkiksi luokittelua, vertailua ja numerosymboleiden tarkastelua. Itse tutustutin lapset muutamaan uuteen aakkoseen, joita harjoiteltiin käyttämällä tabletilta vuorotellen Molla-sovellusta. 

Tunnekasvatus on varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä pinnalla oleva teema, joka esiintyy myös jossakin määrin Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Omissa opinnoissani tätä ei kuitenkaan juurikaan käsitellä, joten halusin ehdottomasti hyödyntää harjoitteluani tunnekasvatukseen perehtymiseen. Tunnekasvatus on lyhykäisyydessään sitä, että opetellaan tunnistamaan ja nimeämään omia sekä muiden tunteita, sekä sitä, miten niiden kanssa toimitaan. Kuten aiemmin mainitsin, toteutin kyseisellä viikolla tunnekasvatusta aamupiirillä valmiiden tunnekorttien kanssa: lasten kanssa pohditaan, miltä kyseinen tunne tuntuu kehossa, ja milloin heistä on tuntunut siltä. Lisäksi hyödynsin tunnekasvatukseen suunniteltua kirjallisuutta lasten lukuhetkillä. Lukuhetkillä luettua syvennettiin keskustelemalla sadussa esiintyneistä tunteista lasten kanssa jälkikäteen.

Viikkoni kohokohta oli kuitenkin ehdottomasti aarreprojekti. Aarreprojekti sai lähtönsä aiemmin toteuttamastani jäädytysprojektissa, jossa lapset saivat tutkia, dokumentoida ja vertailla vettä ja jäätä keskenään. Tutkimusprojekti oli hitti, sillä lapset pitivät siitä paljon. Siksi oli mielekästä ottaa jäädyttämistä mukaan myös ryhmän askarteluun mukaan. Aarreprojektissa lapset saivat itse laittaa vettä silikonisiin muotteihin ja värjätä ne vesiväreillä. Aarteet vietiin tekeytymään ulos pakkaseen. Projekti jatkui myöhemmin samalla viikolla retkellä läheiseen puistoon, johon aarteet oli piilotettu hetkeä aiemmin. Lapset mönkivät innoissaan puistossa kainaloihin asti lumessa sekä etsivät aarteita nauraen ja iloiten. Lasten aidon riemun näkeminen oli hyvin palkitsevaa, ja heidän naurunsa sekä aito oppimisen ilo muistutti, miksi tätä alaa loppujen lopuksi opiskelenkaan.

Viikkoni oli raskas, sillä harjoituspäivän päälle tuli vielä tehdä kasapäin kirjallisia tehtäviä, jotka mainitsinkin jo aiemmin. Tällä viikolla tuli tehdä seuraavan viikon viikkosuunnitelma, reflektoida kuluvaa viikkoa suhteessa edellisellä viikolla tehtyyn suunnitelmaan, kirjoittaa vanhempien kanssa tehtävästä yhteistyöstä sekä kirjoittaa essee tiimin kanssa käydystä keskustelusta hyödyntäen kasvatustieteellistä artikkelia. Myös itse työ lasten parissa on raskas, ja päivän päätteeksi oma sosiaalinen paristo oli täysin tyhjä. Silti työssä on jotakin todella palkitsevaa ja ihanaa, että se tuntuu ainakin tällä hetkellä kaiken väsymyksen arvoiselta. 

Harjoittelukokemuksen tärkeä osa ovat muut ihmiset sekä tiimi, jonka osaksi harjoittelija tulee. Minut otettiin aidosti vastaan, näkemyksiäni haluttiin kuulla, minua ohjattiin ja perehdytettiin varhaiskasvatuksen opettajan rooliin kyseisessä tiimissä. Ilmapiiri oli avoin ideoille, ehdotuksille ja kysymyksille. Näin ollen minulle mahdollistui henkilökunnan puolelta niin hyvä harjoittelukokemus, kuin vain on mahdollista saada. Kiitän tiimiäni ja ohjaajaani ihanan työssäoppimiskokemuksen mahdollistamisesta!

Rosa Parkkinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...