Verkostoituminen opiskeluaikana, miksi se on tärkeää?

Opiskeluvuodet ovat nuoruuden kulta-aikaa ja siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Opiskelijalle verkostot voivat olla oppimisympäristöjä, vertaisavun ja tiedonhankinnan paikkoja. Harvoin tulee ajatelleeksi, kuinka suuressa roolissa verkostoitumista pidetään valmistumisen jälkeisessä työelämässä. Oikeiden ihmisten tuntemisesta on paljon hyötyä, sillä parhaimmillaan verkostot tarjoavat apua työelämän haasteisiin, kehitysmahdollisuuksia ja uusia mielenkiintoisia työmahdollisuuksia. Miksi se sitten on niin tärkeää jo opiskeluaikoina? 

Verkostoitumisen hienous piilee siinä, että sitä kautta saat yhtä paljon kuin annat. Sen keskeisin piirre on, että yhdessä tekemisellä, asioiden jakamisella ja molemmin puolisella auttamisella on kauaskantoiset positiiviset vaikutukset. Verkostoituminen vaatii aktiivisuutta ja kiinnostusta, mutta se on myös hyvin palkitsevaa. Hyvän olon tunteen voit saada siitä, kun tunnet voivasi olla hyödyksi ja onnistut auttamaan muita. 

Koulutus tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuksia verkostoitumiseen työharjoittelun kautta. Ansiokkaasti suoritetut harjoittelujaksot voivat poikia osa-aikaisia tai kokoaikaisia töitä myös tulevaisuudessa. Tästä voi olla etua, jos haet kesätyötä edellisestä työharjoittelupaikasta. On hyvä muistaa, että työharjoittelujaksot valmentavat työelämään, jolloin niihin kannattaa olla valmis panostamaan. Opiskelijana sinulla on hyvät lähtökohdat luoda sosiaalisia verkostoja muihin opiskelijoihin esimerkiksi erilaisissa opiskelijatapahtumissa, keskusteluryhmissä tai muualla opiskeluympäristössä. Opiskelijatoiminta on oiva tapa verkostoitua, koska näin pääset toimimaan epäitsekkäästi yhteisen hyvän eteen, hankkimaan tärkeitä työelämätaitoja ja luomaan elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Lisäksi kannattaa harkita opiskelijatoimikuntaan liittymistä, jos vastuuta edellyttävät tehtävät kiinnostavat. 

Verkostoitumiseen ei ole yhtä oikeaa kanavaa, jonka ansiosta kontakteja voikin löytää sosiaalisesta mediasta. Tästä hyvä esimerkki on LinkedIn, joka on ammattimainen alusta työntekijöille ja työnhakijoille. Tätä kautta pystyt tuomaan esille omaa ammatillista osaamistasi, mielenkiinnon kohteitasi ja työkokemustasi, vaikka työnhaku ei olisikaan ajankohtainen. Verkoston luominen sosiaalisen median kentällä koetaan lähes rajattomaksi, joten tässä kohtaa on hyvä muistaa, että laatu korvaa määrän. Kontaktien luominen ei ole suinkaan pelkkää käyntikorttien tai some-kontaktien keräämistä, vaan ihmisiin tulee pyrkiä tutustumaan aidoista syistä. Kontaktin luomisesta ei lähtökohtaisesti ole kummallekaan osapuolelle hyötyä, jos he eivät tunne toisiaan edes ammatillisesti. Tämä voi osoittautua haasteeksi, jos verkostossa on satoja, ellei tuhansia ihmisiä. 

Loppujen lopuksi luot helpoiten kontakteja, kun olet aidosti oma itsesi ja tuot osaamistasi rohkeasti esille. Opiskeluaika on hyvää aikaa verkostojen luomiselle, joten laske rohkeasti verkot vesille ja luo ennakkoluulottomasti uusia tuttavuuksia. Onnea verkostoitumiseen! 

Viivi Kohtanen

Tiituksen innokas sisällöntuottaja, jonka mielestä opiskeluaika on elämän kulta-aikaa!

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...