Vinkkejä arjen aikatauluttamiseen

Monella on varmasti jossain vaiheessa käynyt mielessä lause ’Milloin ehdin tehdä nämä kaikki tehtävät?’. Opiskelijan arki saattaa olla hyvinkin kiireistä, etenkin jos on erilaisia harrastuksia ja/tai työskentelee opiskelujen lisäksi. Siksi onkin tärkeää osata aikatauluttaa omaa arkeaan, jotta kaikelle jäisi aikaa, myös itselleen ja ehtisi tehdä kaikki työt kunnolla eikä kiireessä. Tähän löytyy helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja, joiden avulla pystyy helpottamaan omaa arkeaan. 

Kalenteri on edullinen tapa pitää asiat järjestyksessä, ja sen kun kerran hankkii, niin sen jälkeen tulee ostettua aina uusi seuraavalle vuodelle. Kalenteriin on helppo laittaa ylös kaikki tehtävien palautuspäivät, lukujärjestyksen, milloin teet tiettyä tehtävää sekä muut menot aikajärjestykseen, ja jopa kellonaikojen mukaan. Ensimmäisenä kannattaa listata kaikki tärkeimmät menot ja tapahtumat (oppitunnit, työvuorot, tentit ja niin edelleen), jotta näet, milloin sinulla on eniten aikaa hoitaa muita asioita. 

Värikoodien käyttäminen kalenterimerkinnöissä on myös hyödyllistä, sillä voit merkitä esimerkiksi kaikki pakolliset menot punaisella ja vähiten tärkeät vihreällä. Näin voit organisoida tekeväsi ensimmäisenä kaikki pakolliset askareet pois alta, ja jos aika ei tunnu riittävän, voit siirtää mahdollisesti näitä vihreällä merkittyjä myöhemmin tehtäväksi. Kannattaakin kuunnella itseään ja omaa jaksamista. 

Jos tuntuu siltä, että jaksaminen ei riitä kaikkeen, kannattaa laittaa ylös myös ajat, jolloin lepäät, urheilet tai teet jotain muuta mukavaa. Näin jaksaminen riittää kaikkiin tekemisiin, 

eikä tehtäviä tarvitse siirtää päivästä toiseen, kun oma jaksaminen ei riitäkään. Älä siis täytä kalenteria aivan täyteen joka päivä! Tämän lisäksi olisi hyvä pitää vähintään yksi päivä viikossa, jolloin ei tekisi mielellään mitään kouluun tai töihin liittyvää, jolloin voit kerätä akkuja taas uutta viikkoa varten. 

Kalenterin lisäksi muita hyviä vaihtoehtoja on post-it-laput sekä tehtävälistat. Voit tehdä esimerkiksi viikoksi tehtävälistan, ja yliviivata asioita sitä mukaan, kun ne tulee tehtyä. Jos et tykkää kirjoittaa tai tehdä käsin, on nykyään myös helppo käyttää sähköisiä laitteita, kuten puhelinta, tietokonetta 

tai tablettia. Näistä löytyy erilaisia sovelluksia, joiden avulla voit myös laatia aikatauluja ja listoja arjen toimintoihisi. 

Jos elämä on kiireistä kannattaa miettiä myös muita arjen askareita, joilla pystyisit saamaan lisää aikaa. Voit valita esimerkiksi yhden siivouspäivän viikkoon, jolloin siivoat kunnolla koko asunnon, peset pyykit, vaihdat lakanat jne. Tämän lisäksi kannattaa pitkin viikkoa aina laittaa tavarat sinne mistä ne on ottanut, sekä siivota keittiötä samalla kun tekee ruokaa. Itse suosin kerran viikkoon kaupassakäyntiä ostoslistan kanssa. Näin tulee helposti kerralla ostettua viikon ruoat, kun ne suunnittelee jo etukäteen, eikä tule käytyä useita kertoja viikossa, jolloin myös helposti ostaa kaikkea ylimääräistäkin. Ajan säästämiseksi, olisi hyvä tehdä myös enemmän ruokaa kerralla, jolloin säästät aikaa kiireisiltä päiviltä, kun ei tarvitse joka päivä tehdä uutta ruokaa. 

Kannattaa siis laatia aikatauluja sekä tehtävälistoja ja tärkeimpänä muistaa huomioida myös oma jaksaminen. Näin asiat tulee tehtyä ajallaan ja tehokkaasti, jotta lopputulos ei kärsi. 

Karoliina Hiirikoski 

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...