Harrastusideoita opiskelijabudjetille

“Mitä harrastuksia sulla on?” on kysymys, johon opiskelijan saattaa olla haastavaa vastata. Syitä on useita. Esimerkiksi muutto uuteen ja tuntemattomaan kaupunkiin tai opiskelijan niukka budjetti saattavat asettaa esteitä vapaa-ajan tekemiselle. Myös suoranainen vapaa-ajan puute saattaa ajaa siihen, että ainoaksi harrastukseksi jää suoratoistopalveluiden suurkuluttaminen. Netflix-sarjojen ahmiminen on toki mukava harrastus, mutta moni opiskelija kaipaa arkeensa lisätäytettä. Siksi käynkin tässä artikkelissa läpi hyviä vinkkejä, mitä opiskelija voi harrastaa vapaa-ajallaan – pienellä hinnalla tai ilmaiseksi!

Opiskelijabudjetin liikuntaharrastukset

Opiskelijalla on hyvät mahdollisuudet aloittaa liikuntaharrastus. Ehkä itsestään selvin niistä on lenkkeily, johon varusteeksi tarvitsee periaatteessa vain lenkkeilyyn sopivat jalkineet. Lenkkeily voi olla kävelyä, sauvakävelyä, juoksemista tai jopa metsässä samoilua. Varsinkin juoksuharrastus on koukuttava, ja vie helposti mukanaan. Lenkkeily on harrastuksena kätevä myös siksi, että sitä voi tehdä ympäri vuoden ja säässä kuin säässä.

Opiskelijaystävällisiä lajeja ovat myös luistelu ja hiihto. Välineitä löytyy pienellä rahalla käytettynä, ja ladulle ja jäälle pääsee lähes aina ilmaiseksi. Luistelemaan pääsee usein ilmaiseksi myös kaupunkien jäähallien yleisövuoroille, joten luisteluharrastus voi jatkua lähes ympäri vuoden.

Liikuntaharrastuksista halvassa päädyssä voi olla myös jäsenyyden hinnasta riippuen myös kuntosali. Varsinkin korkeakoulujen tarjoamat salijäsenyydet ovat yleensä hyvin edullisia. Korkeakoulujen liikuntapalvelut saattavat kuntosalin lisäksi tarjota ryhmäliikuntatunteja ja erillistä maksua vastaan lajikohtaisia kursseja, joissa pääsee testaamaan eri lajeja kohtuuhintaan. Myös ainejärjestöt saattavat järjestää lajikokeiluita. Olen esimerkiksi itse ollut ainejärjestöni kautta crossfit-kurssilla, joka oli huomattavasti edullisempi kurssin tavalliseen hintaan verrattuna.

Opiskelija voi myös hyödyntää YouTuben tai muiden alustojen nettijumppia. Olen itse  aloittanut joogaharrastuksen täysin ilmaiseksi YouTubessa. Joogan lisäksi YouTubesta löytyy esimerkiksi HIIT- ja combat-tunteja sekä lähes mitä vain, kunhan vain osaa etsiä.

Lukeminen ja kulttuuriharrastukset

Lukeminen on harrastuksena halpaa, jos siihen suhtautuu oikealla asenteella. Kirjoja ei missään nimessä tarvitse ostaa, vaan niitä voi lainata ilmaiseksi kirjastosta tai käyttää pientä maksua vastaan e- ja äänikirjapalveluita. Myös podcastit ovat loistava harrastus, ja niitä pystyy kuuntelemaan ilmaiseksi esimerkiksi Spotifyn tai Suplan kautta. Lukemisen ja podcastien kautta saa paitsi viihdettä, mutta voi myös oppia uutta ja pysyä maailman menossa mukana riippuen siitä, mitä kuuntelee tai lukee.

Maalaaminen ja piirtäminen voivat olla edullisia harrastuksia riippuen siitä, millaisia materiaaleja ja työvälineitä ostaa. Kulttuuriharrastuksista myös museoiden kiertäminen voi olla ilmaista. Monilla museoilla on kokonaan avoimet ovet tai ilmaisen vierailun tunnit, jolloin kulttuurielämyksistä ei tarvitse välttämättä maksaa mitään.

Second hand – ja kirpputoriharrastukset

Kun muutin huomattavasti pienemmästä kaupungista, Mikkelistä, Tampereelle, innostuin kovasti: kirpputoreja ja second hand -liikkeitä on joka puolella! Kirppistely on mukava harrastus, joka ei ole suurikaan rasite lompakolle. Se on myös “laji”, jossa voi kehittyä. Alkuun saattaa tuntua siltä, ettei löydä kirppiskierroksilta mitään, mutta ajan kuluessa silmä alkaa harjaantua, ja pian alkaakin tehdä hienoja löytöjä. Kirpputoriharrastus on tavallista shoppailua huomattavasti eettisempää, mutta myöskin jännittävämpää, sillä koskaan ei voi tietää, mitä löytää milläkin kerralla. Kirppistelyyn voi myös yhdistää tuunausharrastuksen, sillä kirppisvaatteiden ja –huonekalujen tuunaaminen on helppo ja halpa tapa saada omasta tyylistä tai kodista omannäköisiään.

Mainio lisä kirppisharrastukseen on Facebook-kirpputorit ja Facebook Marketplace, joissa kannattaa olla haukkana paikalla. Toisinaan sieltä tekee halvalla aarrelöytöjä, ja saa myös itse myytyä omia tarpeettomia vaatteita ja esineitä eteenpäin.

Käsityöt

Käsityöt ovat oivallinen tapa käyttää vapaa-aikaa, ja ne ovat usein myös käsityöstä riippuen halpoja harrastuksia. Ompeleminen tosin vaatii ensin suurehkon rahallisen panostuksen, koska siihen vaaditaan ompelukoneen ostaminen, mutta tämän jälkeen harrastus on edullinen riippuen siitä, mitä ompelee, ja mitä materiaaleja käyttää. Ompelu- ja kirppisharrastuksen voi myös yhdistää, ja tuunata kirpparilla ostetuita vaatteista uusia ja hienompia vaatekappaleita.

Neulominen ja virkkaaminen ei vaadi alkuun samanlaista satsausta, kuin ompelukoneen ostaminen. Niihin tarvitsee vain puikot tai koukun ja lankaa, joten vauhtiin pääsee myös pienemmällä budjetilla. Käsityöharrastuksen voi aloittaa myös täysin itsenäisesti, sillä netti (esimerkiksi aiemmin mainittu YouTube) on pullollaan ohjeita ja erilaisia tutoriaaleja.

Ainejärjestö– ja kerhotoiminta

Myös ainejärjestötoiminta voidaan nähdä harrastuksena. Ainejärjestötoimintaan voi kuulua esimerkiksi hallituksessa tai eri toimikunnissa toimiminen. Ainejärjestötoiminta on mukavaa ajanvietettä, ja siihen voi kuulua esimerkiksi tutorointi, tapahtumien järjestäminen ja ainejärjestön viestinnän tuottaminen. Kannattaa myös muistaa ainejärjestöjen ulkopuoliset korkeakoulujen harrastekerhot, joita löytyy varmasti jokaiseen makuun. On esimerkiksi olemassa tanssiin ja kuoroon liittyviä kerhoja sekä väittely-, olut- ja lajikohtaisia harrastekerhoja. Järjestö- ja kerhotoiminnan kautta saa paitsi arkeen mukavaa ajanvietettä, mutta samalla tutustuu myös muihin samanhenkisiin ihmisiin, ja voi näin ollen saada lisää kavereita.

Pubivisat

Varsinkin vilkkaimmissa opiskelijakaupungeissa järjestetään laajalti erilaisia pubimenoja. Suhtauduin itse alkuun hyvin skeptisesti niihin, enkä ehkä täysin ymmärtänyt niiden hienoutta, ennen kuin osallistuin itse erään tamperelaisen pubin murhamysteeri-iltoihin. Murhamysteeri-illoista tuli kaveriporukkani yhteinen harrastus, jossa kävimme joka lauantai. Murhamysteeri-iltojen lisäksi on myös muita pubivisoja, esimerkiksi bingoja. Niihin voi osallistua yksin tai koko kaveriporukalla, kuten itse tein. Myös pubivisoja ja –kisailuja löytyy varmasti jokaiseen makuun!

Harrastusten aloittamisessa on haastavinta tiedonhaku uuden paikkakunnan harrastusmahdollisuuksista. Tämän jälkeen haastavinta on itse aloittaminen. Toivottavasti tämä artikkeli kuitenkin tarjosi harrastusideoita, joista lähteä alkuun kohti itselle sopivan harrastuksen etsintää!


Rosa Parkkinen

Opiskelija, Tampereen yliopisto
email: rosaeparkki@gmail.com
Instagram: @rosaparkkinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...