Aikuislukion kautta kohti yliopistohaavetta

Keväällä 2021 ylioppilaslakin painaa päähänsä muiden mukana Ida Kautto, 25. Hän suoritti Oulun aikuislukiossa ylioppilastutkinnon reilussa kolmessa vuodessa samalla, kun teki töitä tarjoilijana vakituisessa työpaikassaan.

Idalta löytyy taustalta ammattikoulututkinto, jonka loppuvaiheessa hän kuitenkin huomasi ajattelevansa, ettei halua työskennellä tarjoilijana loppuelämäänsä. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli pari vuotta ennen kuin päätti lähteä opiskelemaan itselleen uutta tutkintoa.

— Kun olin 15-vuotias, minua kiinnosti aivan muut asiat kuin opiskelu. Olen kotoisin Muhokselta, joten minulla oli myös kova kiire päästä sieltä pois isompaan kaupunkiin aloittamaan oma elämä, Ida naurahtaa.

Kuntosaliharrastuksen myötä Idan kiinnostus akateemisesta maailmasta heräsi ja haave yliopistossa opiskelemisesta syntyi. Alkuun tähtäimessä oli liikuntatieteiden opinnot, mutta matkan varrella suunnitelmat ovat hieman muuttuneet. Selvää kuitenkin on, että tulevaisuudessa Ida haluaa opiskella yliopistossa.

Tiiviillä, mutta joustavalla tahdilla eteenpäin

Oulun aikuislukiossa oppitunnit järjestetään maanantaista torstaihin ja ne painottuvat ilta-aikaan: tunnit alkavat viideltä ja loppuvat hieman ennen yhdeksää.

Ida kertoo, että opiskelutahti on aikuislukiossa tavallista lukiota tiiviimpi. Käytössä on kuuden jakson periaate ja yhden oppitunnin kesto on aina sata minuuttia – usein oppitunteja on kaksi peräkkäin yhtä ainetta kerrallaan.

Kuten tavallisessa lukiossa, myös aikuislukiossa opiskeleminen on ilmaista – ainoastaan pelkän ylioppilastutkinnon suorittava opiskelija joutuu maksamaan vuosittain aineopiskelijamaksun. Myös kirjat jokainen opiskelija joutuu vielä toistaiseksi hankkimaan itselleen kursseja varten.

Idan kokemuksen mukaan opiskelu aikuislukiossa on mukavaa ja joustavaa. Yhtä jaksoa kohden on käytännössä mahdollista valita neljä kurssia, mikä vaikuttaa siihen, että syventäviä kursseja on hieman harvemmin tarjolla. Ida avaakin aikuislukion rytmitystä koodien avulla.

— A-koodin oppitunnit ovat maanantaista keskiviikkoon aina viidestä kahtakymmentä vaille seitsemään ja B-koodin oppitunnit sen sijaan seitsemästä kahtakymmentä vaille yhdeksään. Cja D-koodit ovat samalla logiikalla tiistaisin ja torstaisin.

Opinnot toivat itsevarmuutta

Reilun kolmen vuoden aikana pitkäksi venyneet päivät tulivat Idalle tutuiksi, sillä usein hän kiirehti töistä suoraan oppitunneille. Ida myöntääkin, että opiskelu oli ajoittain rankkaa, mutta myös antoisaa.

— Kuitenkin välillä on ollut niinkin, että kun illan viimeinen tunti on loppunut hieman ennen yhdeksää ja olen ajanut kotiin, olen heti eteisen lattialla alkanut itkemään väsymyksen takia. Pääosin opintojen ja töiden yhdistäminen sujui kuitenkin hyvin, mistä Ida kiitteleekin joustavaa työnantajaa.

— Teen töitä keskiviikosta lauantaihin, joten minulla on ollut koulua ja töitä vain kahtena päivänä viikossa. Olen saanut tehdä arkisin pelkästään päivävuoroja, jotta olen ehtinyt iltatunneille. Olen onnekkaassa asemassa, sillä minun ei ole esimerkiksi koskaan tarvinnut olla koulusta pois töiden takia.

Siispä maanantait ja tiistait olivat Idalle pitkään käytännössä täysiä koulupäiviä. Päivät kuluivat usein itsenäisten tehtävien parissa ja illat oppitunneilla. Sunnuntait hän pyrki pitämään vapaapäivinä.

Pitkien päivien vuoksi Ida kokee, että aika oli välillä tiukilla ja sosiaalinen elämä jäi kaiken ohessa melko vähäiseksi. Muuten hän kuitenkin nautti täysillä opiskeluvuosista.

— Olen löytänyt itseni ja oman suunnan. Opinnot ovat antaneet paljon uskoa itseeni ja siihen, että oikeasti pystyn aikuisiällä opiskelemaan töiden ohessa itselleni tutkinnon.

Opintojen pariin eri taustoista

Useat yhdistävät mielessään aikuislukion huonon opiskelijan maineeseen. Onko Ida kohdannut vastaavia odotuksia muilta?

— En onneksi, sillä kaikki ovat olleet todella kannustavia. Tämä on stereotypia, jolla ei ole pohjaa. Olen tutustunut aikuislukiossa älyttömän fiksuihin ihmisiin, joilla kaikilla on erilaiset taustat.

Aikuislukion opiskelijat ovatkin usein Idan tavoin kiinni työelämässä tai perheellisiä. Hän arvioi, että suurin osa opiskelijoista on 20–25-vuotiaita, mutta joukossa on myös sekä nuorempia että keski-ikäisiä opiskelijoita. Ida painottaakin, ettei ihmisten voi odottaa kulkevan samanlaista polkua.

— 15-vuotias on vielä todella nuori tekemään päätöksiä loppuelämän suunnasta. Tietenkin jotkut ovat kypsempiä, mutta väittäisin, että melko harva. Nykyään korkeakouluvalintoihin vaikuttaa pitkälti lukiomenestys ja todistus, ja jos itse olisin tavalliseen aikaan suorittanut ylioppilastutkinnon, minulla ei todellakaan olisi samanlaisia papereita kuin nyt.

Kaikilla ei välttämättä ole taloudellisia resurssejakaan käydä lukiota tavallisessa tahdissa, jolloin ainoa vaihtoehto on ammattikoulu, jotta työelämään pääsisi mahdollisimman nopeasti kiinni.

— Eivätkä he ole yhtään sen huonompia ihmisiä. Aivan samalla tavoin heillä kuten muillakin täytyy olla mahdollisuus saada suorittaa ylioppilastutkinto myöhemmin.


Roosa Sarajärvi

Innokas freelance-toimittaja, utelias journalistiopiskelija ja aktiivinen järjestötoimija. Muutetaan yhdessä maailmaa!

Instagram: @sarajarviroosa
LinkedIn: Roosa Sarajärvi
Email: rroosasa@hotmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...