Suurten muutosten edessä

Opiskelupaikan vastaanottaminen saattaa tarkoittaa muuttamista toiselle paikkakunnalle. Jokainen kokee muutoksen omalla tavallaan ja käy läpi erilaisia tunnetiloja. Oulussa syntynyt ja kasvanut Essi Kurth kuvailee tunteneensa olonsa jännittyneeksi, mutta hyvällä tavalla.

Välivuoden jälkeen Kurth haki opiskelemaan yliopistoihin eri puolille Suomea. Nyt hän päättää ensimmäistä lukuvuottaan varhaiskasvatustieteiden opiskelijana Itä-Suomen yliopistossa. Vaikka Joensuu oli hänelle ennestään lähes tuntematon paikka, on hän nauttinut siellä asumisesta.

”Ouluunkin olisi ollut totta kai mukava jäädä, koska siellä on perhe ja ystävät, mutta toisaalta on ollut kiva aloittaa myös puhtaalta pöydältä.”

Opiskelemaan pääseminen oli hänelle iso saavutus.

”Olin ihan sokissa. Varmaan elämäni parhaimpia hetkiä”, Kurth muistelee.

Ystävät koti-ikävää helpottamassa

Samalla kun Kurth muutti uuteen kotikaupunkiin, muutti hän myös ensimmäistä kertaa asumaan yksin. Muutos tuntui suurelta, mutta hän oli myös innoissaan, että pääsee kunnolla aikuistumaan ja tulemaan itsenäisemmäksi.

Vaikka Joensuussa asuminen on ollutkin Kurthille mieluista, oli hänellä ennen muuttamista tietynlaisia ennakkoluuloja paikkakuntaa kohtaan.

”Varsinkin se aluksi mietitytti, että Joensuu on aika paljon pienempi kuin Oulu. Nyt jälkeenpäin ajateltuna minusta on ihanaa, miten suurin osa tuntevat toisensa ja tuttuja tulee usein vastaan kadulla”, hän toteaa.

Sopeutumista ovat helpottaneet uudet ystävät, joihin Kurth tutustui heti kaupunkiin saapuessaan. Heistä on muodostunut hänelle tärkeä tukiverkosto, koska Joensuun ja Oulun väliset kulkuyhteydet ovat hieman haastavat. Nykyteknologia helpottaa yhteydenpitoa, mutta kun joensuulaiset ystävät vierailevat samassa kaupungissa asuvien perheidensä luona, potee Kurth toisinaan koti-ikävää.

Kaipuuta lähiopetukseen

Poikkeusolot ovat vaikuttaneet myös Kurthin opintoihin, joista suurin osa on ollut etänä.

”Aiemmilta vuosikurssilaisilta olen kuullut kokemuksia siitä, millaista on, kun luennot järjestetään koululla. Koen etten ole etänä opiskellessa saanut samalla tavalla irti opinnoista kuin lähiopetuksessa olisin voinut saada”, harmittelee Kurth.

Hän kokee keskittymisen ja kysymysten esittämisen olevan vaikeampaa, kun verrataan tapaamiseen kasvokkain.

”Itse opinnot ovat olleet todella mielenkiintoisia ja tuntuu kyllä omalta alalta. On ihana päästä tutkimaan ja ottamaan selvää itselle kiinnostavista aiheista.”

Ennen korkeakouluihin hakemista, Kurth pohti voiko hän edes hakea yliopistoon lukihäiriönsä takia. Hän huomaa sillä olevan vaikutusta, mutta ei koe sitä minkäänlaisena esteenä.

”Tuki- ja apukeinoja on aina tarjolla. Olen huomannut, että tenteissä ei aina riitä aika, joten minun pitäisi hakea niihin lisäaikaa”, tuumaa Kurth.

Lämmin vastaanotto

Ihmissuhteiden luomista Kurth ei itse jännittänyt etukäteen, koska hän luotti niin vahvasti siihen, että saisi kaupungista edes yhden uuden ystävän.

”Olen luonteeltani niin ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen, että tutustun ihmisiin mielelläni. Täällä on niin paljon erilaisia ihmisiä, että varmasti jokainen löytää kaltaisiaan.”

Kurthilla oli jo ennen Joensuuhun saapumista erittäin lämmin vastaanotto, kun pari hänen vuosikurssilaistaan ehdotti yhdessä kahville menemistä. Uusi kotikaupunki on tuonut mukanaan myös erilaisen murteen, joka ennen siihen tottumista kuulosti Kurthin korvaan kovin kummalliselta.

”Minulle tulee paljon kyselyä, että mistä päin olen lähtöisin, koska puhun erillä murteella. Välillä tulee tilanteita, joissa käyttämiäni sanoja ei olla ymmärretty ja olen joutunut selittämään mitä tarkoitan”, hän nauraa.

Kurth ei täysin poissulje sitäkään, etteikö Joensuun murre tarttuisi vielä joku päivä häneenkin.

Essin vinkit uudelle paikkakunnalle:

1. Lähde ennakkoluulottomasti
2. Ole rohkeasti oma itsesi
3. Kokeile avoimin mielin kaikkea, jossa pääset tutustumaan uusiin ihmisiin 4. Yksin ei tarvitse jäädä
5. Koulussa pärjäät varmasti, kunhan teet töitä ja apua saa kyllä!


Helena Petäjäkangas

Toimin Tiituksen sisällöntuottajana ja olen aina opiskelijoiden puolella.

Yhteystiedot:
puh. 044 0242675
email: petajakangas.helena@gmail.com
Instagram: @helena.marj
LinkedIn: Helena Petäjäkangas

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...