Kuinka tehdä etäopiskelusta mielekästä ja tehokasta?

Pandemia-aika on pakottanut monet opiskelijat opiskelemaan etänä. Tällöin tunne yhteisöllisyydestä vähenee, opinnot vaativat enemmän itsensä johtamista ja aikatauluttamista ja yksin puurtaminen voi tuntua puuduttavalta ja aiempaa vähemmän motivoivalta. Korkeakouluopiskelijoiden lisäksi etänä opiskelevat myös pääsykokeisiin lukijat, avoimen yliopiston opiskelijat ja lukiolaiset ylioppilaskirjoituksiin. Siksi jaan vinkkini mielekkääseen etäopiskeluarkeen, vaikka kesä jo häämöttääkin. Avainasemassa mielestäni ovat aikataulutus, organisointi ja vapaa-aika. Tämä artikkeli on tarkoitettu avuksi ja inspiraatioksi, mutta tärkeintä on löytää tavat, jotka toimivat juuri sinulle itsellesi.

Aloitus

Tuntuuko joskus, että opiskeluiden aloitus on kaikista vaikeinta? Työmäärä tuntuu ahdistavalta, et tiedä mitä tekisit ensiksi ja päädyt erilaisiin sijaistoimintoihin kuten selaamaan puhelinta, pyykkäämään tai siivoamaan vältelläksesi aloittamista. Yksittäistä tehtävää tai opiskelupäivää aloittaessa voit yrittää tehdä selkeän rajanvedon opiskeluiden ja vapaa-ajan välille. Tällöin et anna itsellesi lupaa ryhtyä muihin puuhiin kotonakaan opiskellessa silloin, kun yrität keskittyä hoitamaan koulutehtäviä. Käy vaikka pienellä kävelyllä (”työmatkalla”) tai siirry keittiönpöydän äärestä erillisen työpöydän ääreen tai parvekkeelle, kun työpäiväsi alkaa. Luo itse rutiini, joka toimii sinulle.

Päätä heti alkuun, mitä aiot tehdä ja keskity siihen. Sammuta puhelin tai vie se paikkaan, jossa se ei ole käden ja silmien ulottuvilla. Päätä keskittyä yhteen asiaan esimerkiksi muutama tunti kerrallaan ja pidä sitten tauko. Tässäkin kannattaa luoda itselle toimiva rytmi. Jos tarvitset enemmän aikaa ja flow-tilan päälle esseen kirjoittamiseen, varaa sille useampi tunti tai pyhitä kokonainen päivä. Jos taas koet, että on mukavampi keskittyä yhteen asiaan puoli tuntia kerrallaan, pitää muutaman minuutin tauko ja vaihtaa toiseen aiheeseen, tee niin. Voit koittaa myös erilaisia opiskelutekniikoita, kuten pomodoroa. Itselle paras tapa ei löydy kuin testaamalla. Myös kotitöille voi varata päivästä erikseen ajan tai päättää, että vapaa-aika alkaa esimerkiksi klo 17 jälkeen. Siihen asti on opiskeltava ja sen jälkeen saa tehdä kaikkea muuta.

Kun uusi periodi, saati sitten uusi lukuvuosi alkaa, voi informaatiotulva tuntua valtavalta ja

ahdistavalta ja loman jälkeen opiskeluiden rytmiin voi olla vaikeaa päästä. Suosittelenkin aina periodin (tai uuden viikon) alkaessa ensiksi kartoittamaan tilanteen. Istu alas ja aloita uusi viikko tai periodi laittamalla kalenteri kuntoon. Tarkasta ja kirjaa ylös, mitä kaikkea mihinkin kurssiin kuuluu. Laita deadlinet jo valmiiksi kalenteriin ja merkkaa myös tehtävien aloitus jo muutamaa viikkoa aiemmin, jotta deadlinet eivät pääse unohtumaan ja tule yllätyksinä. Suosittelen muutenkin tehtävien kirjaamista ylös, sillä silloin tiedät, että ne ovat ylhäällä jossain eikä niitä tarvitse aktiivisesti muistella ja miettiä omassa päässä.

Organisointi

Etenkin etänä opiskellessa voi opiskeluiden aikatauluttaminen levätä täysin omilla harteilla. Kurssit saattavat olla omaan tahtiin verkossa suoritettavia ja viikoittaiset luennot kampuksella eivät ole muistuttamassa lähestyvistä deadlineista. Tällöin tehtävät saattavat kasaantua, palautukset myöhästyä ja kurssit keskeytyä paljon helpommin. Vaikka houkutus pyytää tehtäville lisäaikaa voi olla suuri, kannattaa miettiä, auttaako se todella omaan stressiin. Vaikka yhdelle tehtävälle pyytää lisäaikaa, on seuraavan deadline jo kulman takana. Deadlinet auttavat pysymään kurssien aikatauluissa ja jakamaan työmäärää tasaisemmin pitkin periodia. Niiden tahdissa pysymiseen auttaa hyvä organisointi.

Kalenteri

Vaikka saisitkin koulun puolesta lukujärjestyksen, ovat mahdolliset työvuorot, deadlinet ja tehtävät silti eri paikoissa. Jos olet lisäksi esimerkiksi aktiivinen toimija ainejärjestössäsi tai sinulla on paljon harrastuksia, suosittelen kalenterin käyttämistä. Minulla meni vuosia oppia käyttämään perinteistä, fyysistä kalenteria, mutta yliopisto-opinnot aloitettuani huomasin etten enää pärjäisi ilman sellaista. Kalenteriviikkoni täyttyvät luennoista, työvuoroista, hallituksen kokouksista ja muista ainejärjestön asioista, tapahtumista, deadlineista, to-do-listoista ja vapaa-ajan asioista. Näitä erilaisia kategorioita merkitsen eri värisillä yliviivaustusseilla selkeyttääkseni kalenterin näkymää. Digikalenterissa minua häiritsi, kun en nähnyt kaikkia päivän askareitani viikkonäkymästä, sillä niitä oli niin paljon. Digikalenterin hyvä puoli kuitenkin on se, että se on aina mukana ja synkronoituu esimerkiksi puhelimelle ja tietokoneeseen. Joskus kuitenkin tuntuu, että kalenterikaan ei aivan riitä, jotta mieleni pysyisi kirkkaana ja stressi poissa. Tähän olen löytänyt suuren avun sähköisestä organisointisovelluksesta, Trellosta (https://trello.com/fi) .

Luettelot

Vaikka haluan pitää kalenterini fyysisenä, suosin luetteloissa verkossa toimivaa Trelloa. Voi tuntua paperin tuhlaamiselta tehdä joka päivälle monia erilaisia todo-listoja, mutta sähköisiä listoja saa muokattua ja poistettua helposti ja nopeasti. Tällöin kynnys niiden tekemiseenkin on pienempi. Trelloon voit luoda eri asioille omia tauluja ja niihin luetteloita. Minulla on tauluissa esimerkiksi ”Opinnot”, ”Ainejärjestö” ja ”To-Do” kategoriat eriteltyinä. Periodin alussa voin Opinnot-tauluun luoda jokaiselle kurssille oman luettelon, ja luetteloon sen kurssin teemat tai ajankohtaiset tehtävät. Taulusta löytyy myös luettelot otsikoille ”Työn alla” ja ”Tällä viikolla”. Näin pysyn perillä siitä, mitä minun tulee saada aikaiseksi pidemmällä ajanjaksolla sekä kyseisenä hetkenä. To-Do –taululla minulla on aiemmin mainituille kategorioille omat luettelot, sekä luettelot ”Tänään, ”Tällä viikolla”, ”Muu” ja ”Vapaa-aika”. Tälle taululle kokoan eri kategorioiden ajankohtaisia tehtäviä sekä Muu-luetteloon muistutuksia varata hammaslääkäriaika, uusia hakemus opiskelija-asuntoihin tai hakea varattu aineisto kirjastosta, siis tehtäviä, jotka eivät liity mihinkään tiettyyn kategoriaan kuten opiskeluun.

Aloitan uuden viikon järjestelemällä Trello-työpöytäni sekä arkipäivät tekemällä kyseiselle päivälle listan asioista, joita sinä päivänä haluan saada hoidettua. Luetteloihin voi myös merkitä, kun jotain saa valmiiksi. Tällöin motivaatio tehtävien tekemiseen voi kasvaa, kun saa ikään kuin ”pisteitä” hoidetuista asioista ja omat saavutukset ovat selkeästi näkyvillä. Päivän päätteeksi poistan listalta tehdyt tehtävät ja kokoan jo hieman seuraavan päivän listaa. Listoja ja luetteloita tekemällä työmäärä päivää tai viikkoa kohden ei kasva valtavaksi. Kun näen listalla selkeästi asiat, jotka aion sinä päivänä hoitaa, riittää keskittymiseni paremmin niiden asioiden loppuun saattamiseen. Kun olen saanut päivän luettelon tehtävät hoidettua, voin heittäytyä huoletta vapaa-ajalle ja luottaa siihen, että organisointini ansiosta tämä riittää tältä päivältä. Näin minun ei tarvitse stressata tulevista tehtävistä, ennen kuin on niiden aika. Trellosta on myös puhelinsovellus, jolloin luettelot ovat saatavillasi ja synkronoituina aina, olit sitten puhelimen tai tietokoneen ääressä. Luettelot voivat tietysti olla myös paperisia, mikäli se tuntuu itselle sopivammalta.

Vapaa-aika

Etänä opiskellessa on vaarana, että opiskelu- ja vapaa-aika sekoittuvat. Tällöin kumpaakaan ei tee tehokkaasti, ja sekä palautuminen että opiskeluihin keskittyminen kärsivät. Siksi on tärkeää varata aikaa vapaa-ajalle ja palautumiselle. Kannattaa merkata vapaapäivät tai vapaaillat kalenteriin ja kunnioittaa niitä. Koneen äärellä istuminen on puuduttavaa ja myös opiskeluelämään tarvitsee aikaa, joka on ihan omaa. Aikaa, jolloin voi toteuttaa itseään ja tehdä itselle mieluisia, täysin

opiskeluista irrallisia asioita. Vaikka opiskelisit omaa unelma-alaasi, voi päivästä toiseen yksin tekeminen alkaa pikkuhiljaa puuduttaa. Jos vapaa-aikaansa kunnioittaa, saa enemmän energiaa ja intoa taas opiskeluunkin.

Ainoastaan periodien lopuissa saatan mennä muutaman viikon ilman vapaapäiviä, mutta parin viikon jälkeen alan jo huomata sen suorituksissani ja jaksamisessani. Vapaa-aikaa voi löytyä yllättäenkin, jos pyrkii työskentelyaikanaan olemaan tehokas, pitämään taukoja ja unohtamaan häiriötekijät. Jos opiskeluja ei aikatauluta, voi aloitus venyä myöhään ja vetkuttelu viedäkin suurimman osan ajasta. Tällöin saattaa tuntua, että ”koko päivän olen opiskellut mutta mitään en ole saanut aikaiseksi”. Jos taas pyhität työskentelyajan täysin työskentelylle, olet tehokkaampi ja jääkin illasta muutamia tunteja aivan ”oikeaa vapaa-aikaa”, johon ei kuulu sijaistoimintoja ja opiskelun välttelyä. Ehdit ehkä avata kirjan, katsoa hömppäsarjoja Netflixistä tai lähteä spontaanisti näkemään kavereita.

Tee etäopiskelusta mielekästä:

Opiskelutreffit: Opiskelutreffeissä yhdistyvät tehokkuus ja mielekkyys, ja yhdessä tekeminen voi tsempata keskittymään. Treffit voi pitää esimerkiksi kotona tai kaverin luona tai vaihtoehtoisesti videopuhelun välityksellä. Päättäkää kuitenkin yhdessä ajat, jolloin keskitytte itse asiaan ja ajat, jolloin höpisette ja teette muuta. Näin opiskelu ei pääse unohtumaan eikä aika kulu vahingossa muuhun.

Kehitä itsellesi jokin palkkiojärjestelmä. Kun pääset tavoitteisiisi, olivat ne pieniä tai suuria, palkitse itseäsi. Palkinto voi olla päivän lopuksi tai viikon päätteeksi jotain hyvää syötävää, pidempi kävely metsässä tai jonkun muun kuin opintoihin liittyvän kirjan lukeminen.

Tee opiskeluympäristöstäsi miellyttävä tai vaihda maisemaa. Etäopiskelu ei sido sinua tiettyyn paikkaan. Näin voit esimerkiksi kesällä muuttaa mökille ja lukea siellä pääsykokeisiin tai suorittaa kesäopintoja. Myös kodin voi pitää siistinä, laittaa ympärille kynttilöitä tai mennä kahvikupin kanssa parvekkeelle tai vaikka kahvilaan työskentelemään.

Ole itsellesi armollinen. Tavoitteita on hyvä olla, mutta en itsekään aina noudata omia ohjeitani. Etenkin etänä opiskellessa oman jaksamisen tärkeys korostuu ja on tärkeää kuunnella itseään. Kurssien keskeytyminen tai opintojen venyminen eivät ole maailmanloppuja, ja kursseja voi aina kiriä esimerkiksi kesäopintoja tekemällä. Jos yksinolo ja pitkään jatkunut etäopiskelu kuitenkin ahdistaa, koita puhua asiasta äläkä jää sen kanssa yksin!

Tiia Kailaheimo

Kirjallisuustieteen opiskelija ja innokas, sivutoiminen viestijä ja tarinankertoja Tampereelta.

LinkedIn: Tiia Kailaheimo

Instagram: @tiiakailaheimo

tiia.kailaheimo@gmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...