Opiskelijan elämä ja lemmikki: Mahdoton yhtälö vai mahdollisuus?

Elin koko ikäni lemmikittömässä kodissa, ja eläinrakkaana ihmisenä uhosin pitkään, että hankin lemmikin heti, kun pääsen kotinurkista omilleni. Näin myös lopulta kävi, ja tällä hetkellä saman katon alla asustelee minun, avomieheni ja kahden kissan muodostama pieni perhe. Omalla kohdallani lemmikkien hankinta oli nappivalinta, mutta näin ei välttämättä aina ole. Lemmikki on ihana arjen lisä ja perheenjäsen, mutta siihen liittyy myös paljon haastavampia seikkoja, joita tulee ottaa huomioon. Mitä kysymyksiä tulevan lemmikin omistajan tulee siis ottaa huomioon?

Olenko suunnitellut lemmikin hankinnan tarpeeksi pitkälle?

Vastuullinen lemmikin tuleva omistaja tekee kattavan tiedonhankinnan ennen varsinaista osto- tai adoptiopäätöstä, eikä tee päätöstä karvaisen perheenjäsenen lisäyksestä hetken mielijohteesta. Lemmikkiin tulee sitoutua useammaksi vuodeksi ja pystyttävä tarjoamaan sille mahdollisimman hyvät lajisidonnaiset puitteet elämälle. Tästä syystä lemmikkiä haluavan tulisi siis pohtia, mikä lemmikki hänen elämäntyyliinsä sopii. Tämä tarkoittaa lajityypillisten piirteiden kattavaa kartoitusta. Ei myöskään yksinään riitä, että on päätetty, mikä laji halutaan, sillä myös rotujen välillä on suuria eroja. Jotkin koirarodut vaativat enemmän aktiviteetteja kuin toiset, ja toisten rotujen turkki on vaikeahoitoisempaa kuin toisten. Tulevan lemmikin omistajan tulee tutustua kattavasti hänelle tulevan eläimen hoitoon ja tarpeisiin, jotta hän pystyy tarjoamaan eläimelle mahdollisimman hyvän kodin.

Lemmikin omistajan tulee myös pohtia, missä hän näkee itsensä esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua, ja miten suunniteltu lemmikki sopii siihen elämäntilanteeseen. Tulee myös pohtia, onko lemmikille hoitajaa, jos itse on esimerkiksi matkalla tai ei muuten vain pysty pitämään lemmikistä huolta.

Onko minulla tarpeeksi aikaa lemmikille?

Jokainen lemmikki vaatii omistajaltaan huolenpitoa, joka taas vie aikaa. Aika, jonka mikäkin lemmikki vie, riippuu täysin lemmikin lajista. Esimerkiksi koira ja kissa vievät omistajaltaan paljonkin aikaa. Opiskelijan elämä on usein kiireistä, eikä vapaa-aikaa juurikaan ole. Silloin, kun vapaa-aikaa on, saatetaan se viettää erilaisissa opiskelijatapahtumissa tai harrastuksissa. Mahtuuko sellaiseen elämäntyyliin lemmikkieläin? Ei ole lemmikkieläimen hyvinvoinnin mukaista, että se joutuu olemaan pitkiä päiviä yksin kotona ilman tarpeellisia virikkeitä. On siis tärkeää ottaa huomioon, että eläimelle varmasti tarjoaa sen ajan, mitä se lajityypillisesti tarvitsee.

Esimerkiksi kissat pärjäävät koiriin verrattuna pidempiä aikoja yksin, joten kissa oli itselleni parempi lajivalinta tähän elämäntilanteeseen. Kissat eivät yleensä myöskään vaadi niin paljon aikaa ja työtä omistajaltaan kuin koirat, joten se käy paremmin kiireisen opiskelijan lemmikiksi. Tästä huolimatta kissojakaan ei saa jättää yksin liian pitkiksi ajoiksi, ja tulee huolehtia, että niillä on tarpeeksi virikettä, vaikkei itse ole kotona paikalla.

Tuleekin siis pohtia, haluaako lähteä tapahtumien väleissä käymään kotona ruokkimassa kissat tai käyttämättä koiran ulkona, kun muut menevät jo seuraaviin rientoihin. Kun omistaa lemmikin, ei voi aina tulla ja mennä miten haluaa, vaan täytyy ottaa oma karvainen perheenjäsen huomioon, ja priorisoida se oman sosiaalisen elämän edelle.

Kestääkö talouteni lemmikin?

Lemmikki tuo arkeen myös lisäkustannuksia. Tähän kuuluvat kaikki lemmikin tarvikkeet ja päivittäiset ruuat, eläinlääkärikulut ja lelut. Kaikkiin niihin uppoaa yllättävän paljon rahaa, ja tuleekin pohtia, onko niihin valmis. Vuosittaiset eläinlääkäritarkastukset eivät välttämättä riitä, sillä tulee myös valmistautua yllättäviin akuutteihin vaivoihin, jotka vaativat välitöntä eläinlääkärin tapaamista. Eläimen sairastaminen on kallista, joten sitä varten tulisi säästössä olla hyvä pesämuna pahan päivän varalle. Sen lisäksi myös eläimen hankkiminen maksaa. Halvempien hintojen perässä ei kannata tässä tapauksessa mennä, sillä tällöin saattaa tulla tukeneeksi epäeettisten pentutehtailijoiden toimintaa. Myös tässä korostuu kattavan taustatutkimuksen tekeminen: ota selvää hyvistä kasvattajista, löytöeläintaloista tai muista vapaaehtoistoimijoista, joilta voisi hankkia lemmikin turvallisemmin ja eettisemmin.

Onko minulla sopiva asunto lemmikille?

Lemmikin hankinta rajoittaa paljon asumismahdollisuuksia. Useat opiskelijat asuvat vuokra-asunnoissa, joihin ei läheskään aina sallita lemmikkieläimiä. Usein asunnot, joihin lemmikkieläimiä ei sallita, ovat uudempia, hienompia ja lähempänä keskustaa. Näin ollen lemmikin omistavan opiskelijan tulee olla valmis etsimään vanhempia asuntoja tai asuntoa hieman kauempana keskustasta. Asunnon kohdalla tulee myös ottaa huomioon se, että onko asunnossa tarpeeksi tilaa lemmikille. Pientä neliömäärää voi kuitenkin kompensoida virikkeillä. Kissa viihtyy paremmin pienessä tilassa, jos tilassa on reilusti kiipeilymahdollisuuksia ja leluja sekä jos asunnossa on lasitettu parveke, johon kissa pääsee. Koira taas viihtyy paremmin pienessä asunnossa, jos se saa viettää paljon aikaa omistajansa kanssa, ja pääsee usein pitkille lenkeille. Pieneen asuntoon ei kuitenkaan kannata muuttaa tarkoituksellisesti, jos omistaa lemmikkejä. Suuremmat asunnot ovat kalliimpia, joka taas palauttaa huomion lemmikin hankinnan rahoituspuoleen: onko minulla varaa asua tarpeeksi suuressa asunnossa?

Olen itse käynyt läpi yllä esittelemäni kysymykset jo useaan otteeseen ja kerta toisensa jälkeen palaan siihen lopputulokseen, että lemmikki on kaiken sen arvoinen. Vaikka useasti aamulla kiirelähtöjä tehdessä kiroaa sitä, että vaatteet ovat taas täynnä valkoista kissankarvaa, ja vaikka lompakko tuntuu hyvin kevyeltä jokaisen Musti ja Mirri –reissun jälkeen, unohtuu kaikki rakkaiden perheenjäsenten eteen tehdyt uhraukset, kun ne tulevat syliin kehräämään. Toisin sanoen: lemmikit ottavat jonkin verran, mutta parhaimmillaan antavat sen moninkertaisena takaisin!

Rosa Parkkinen

Opiskelija ja Tiituksen sisällöntuottaja
IG: rosaparkkinen
E-mail: rosaeparkki@gmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...