Sivubisnes opintojen ohella? – Haastattelussa Career girlin Marianne Lehikoinen

Mitä tehdä, jos osa-aikatyöt opintojen ohella kyllästyttävät? Houkuttaako oman sivubisneksen perustaminen, mutta et ehkä tiedä kuinka lähteä liikkeelle? Näihin kysymyksiin sekä moniin muihin vastaa yrittäjä Career girl -urayhteisön takana, 25-vuotias Marianne Lehikoinen. Sivubisnestä ja sen perustamista hän käsittelee myös kirjassaan Sivubisnes.

”Olin aivan tavallinen parikymppinen opiskelijanuori. Olin tottunut elämään pienellä rahalla ja kaikki mitä tilille tuli, meni kuukauden menoihin”, kirjoittaa Marianne Lehikoinen kirjansa, Sivubisnes (2021, Otava), ensimmäisillä sivuilla. Tradenomiksi silloin opiskellut Marianne työskenteli opintojen ohella sosiaalisen median toimistossa, ja sosiaalisen median managerointiin keskittyi hänen ensimmäinen oma yrityksensäkin. Myöhemmin Marianne halusi kuitenkin keskittyä toisten brändin vahvistamisen sijasta rakentamaan omaa henkilöbrändiään. Tällöin syntyi Gareer girl -urayhteisö, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisia nuoria naisia ja tukee heidän etenemistään.

Somemanagerointia toiminimellä opintojen ohella

Mariannen kokemukset sivubisneksen ja opintojen yhdistämisestä ovat positiivisia, ja hän kannustaakin opiskelijoita lähtemään yrittämään. ”Koin, että pystyin itse vaikuttamaan omaan aikatauluun. Yhdistämisessä hyvää oli, että töitä pystyi ajoittamaan koulun aikataulujen mukaan, toisin kuin osa-aikatöissä. Esimerkiksi viikonloput voi pitää vapaina”, Marianne kertoo. Hänen mielestään sivubisneksen perustaminen voi opintojen ohella olla jopa helpompaa, kuin palkkatöiden ohella, sillä opiskelijan aikataulu voi olla kevyempi ja joustavampi.

”Työn kautta sai mahdollisuuksia, mitä sen ikäisenä ei palkkatöissä olisi saanut”, Marianne toteaa ja kertoo työmatkoista Thaimaaseen ja Tukholmaan, joille pääsi asiakkaidensa mukana. ”Haaveilin ennen työmatkoista, ja sitten loin semmoisen työn itselleni. Opiskelijana pystyi tekemään myös pakolliset työharjoittelut yrittäjänä, minkä ansiosta valmistuin puoli vuotta aiemmin”, hän kertoo. Sivubisnes ja opinnot siis tukivat toisiaan, ja Marianne sai työstään monia oppeja sekä opiskeluun että tekemiseen. Aloitteleva yrittäjä kohtasi myös alkuun vaikeuksia, joista kuitenkin selvittiin. Marianne kertoo, kuinka töitä tuli alkuun yhtäkkiä niin paljon, että opiskelut jäivät hetkeksi taka-alalle. ”Sain onneksi kiinni, mutta hetkellisesti oli haastavaa, kun olin ottanut liikaa töitä”, hän kommentoi. Uutena yrittäjänä Marianne unohti myös maksaa ennakkoveroja, mikä johti suuriin mätkyihin. ”Muistakaa maksaa ennakkoverot!” hän muistuttaakin naurahtaen.

Opiskelijaelämään kuuluu usein myös monenlaisia tapahtumia ja sosiaalista elämää, mikä voi tuoda haasteita opintojen ja töiden aikataulutukseen. Mariannelle tämä ei kuitenkaan tuottanut ongelmia. ”En itse osallistunut opiskelijabileisiin. Joillekin se voisi olla ihan ’no no’ ja haluaisi keskittyä myös siihen. Minulle se oli tietoinen valinta eikä kaduttanut yhtään. Osallistuin työn kautta muihin juttuihin, mihin muut opiskelijat eivät”, Marianne sanoo. Hän kehottaa miettimään, mikä on missäkin hetkessä tärkeää. ”Ekana vuotena keskittyy vaikka sosiaaliseen elämään ja toisena perustaa yrityksen”, Marianne ehdottaa.

Mistä lähteä oman sivubisneksen kanssa liikkeelle?

Mariannen mielestä omaa sivubisnesideaa miettiessä tärkeintä on, että tekeminen on itselle myös antoisaa ja kivaa. ”Haasteita tulee vastaan. Jos on kivaa tekemistä, niin malttaa odottaa hyviä tuloksia ja tehdä pitkäjänteisesti”, hän toteaa. Career girlin Youtube-kanavalla Marianne esittelee viisi sivubisnesideaa, jotka soveltuvat opiskelijallekin. Nämä ovat: podcastit, somemanageri, B2B-myynti, mini-workshopit ja virtuaaliassistentti (Linkki videoon: ). Lisää vinkkejä sivubisnesideaan löytyy Sivubisnes-kirjasta.

Marianne näkee pandemia-ajan tuoneen sivubisneksiin mahdollisuuksia. ”Digijutuille, verkkokaupoille ja –valmennuksille korona on ollut hyvä. Etänä voi tehdä vaikka mitä, mikä on opiskelijoille hyvä sillä tekeminen ei ole sidottu paikkaan”, Marianne avaa. Hänen mukaansa pandemia on herätellyt monia siihen, että palkkatyö ei ehkä olekaan sen turvallisempi vaihtoehto kuin yrittäjyyskään. ”Yrittäjänä voi kehitellä jotain uutta, jos joku ei toimi. Kun taas palkkatöissä jos tulee lomautus niin ei auta”, hän summaa.

Montaa opiskelijaa saattaa vaivata myös ”huijarisyndrooma”. ”Moni jää kiinni siihen, että jutun täytyisi olla täydellistä. Voi pilotoida, pyytää testiasiakkaita ja tuoda esille sitä, että ollaan alussa, jolloin kukaan ei oleta ’enempää’”, Marianne sanoo. Hän muistuttaa, että ei tarvitse olla kuin yksi askel edempänä kuin asiakkaat. Kaiken ei tarvitse olla valmista, että voisi alkaa ja matkan varrella voi opetella. Hyvien kokemusten kautta itsevarmuus kasvaa. Hänen mukaansa myös opiskelijan on tärkeää uskaltaa laittaa työlleen hintaa: ”Jos osaamista on todistetusti, niin uskaltaa pyytää oikeaa korvausta. Tällöin töitä ei myöskään tee liikaa, kun hinta ei ole liian halpa.” Marianne vinkkaa luomaan sivubisneksellä selkeän ja konkreettisen asian selkeälle kohderyhmälle. ”Tekee päätöksen ja lähtee vaan reippaasti kokeilemaan ja tekemään”, hän rohkaisee.

Mariannen vinkit sivubisnestään aloittavalle:

Sivubisnes-kirja!

Google on yrittäjän paras kaveri. Yrittäjällä on vastuu omasta oppimisesta, eikä pidä olettaa, että vastaukset tulisivat suoraan. Kannattaa lähteä tekemään ja selvittää matkan varrella.

Youtube, podcastit, valmennukset. Esim. Career girl –yhteisö (https://www.careergirl.fi/).

Ei tarvitse olla valmis liiketalouden osaaja. Opiskella voi itsenäisesti.

Tärkein taito on myyntitaito.

Lähde rohkeasti testaamaan! Älä jää liikaa kiinni jutun hiomiseen.

Lähteet:

Lehikoinen, Marianne. 2021. Sivubisnes. Otava.

Haastattelussa: Marianne Lehikoinen. 23.6.2021.


Tiia Kailaheimo

Kirjallisuustieteen opiskelija ja innokas, sivutoiminen viestijä ja tarinankertoja Tampereelta.

LinkedIn: Tiia Kailaheimo
Instagram: @tiiakailaheimo
tiia.kailaheimo@gmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...