Kiusaaminen yläasteella vs. lukiossa

Kiusaaminen on läsnä arjessa. Varsinkin viimeaikoina on saanut lukea uutisista jopa julmia kiusaamisista johtuvia turmia. Uutisiin vuotavat tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Kuitenkin jokainen kiusaamistapaus jättää jälkensä uhriin. Kiusaamisesta on aina rangaistava, eikä sitä saa katsoa läpi sormien.

Jokainen välillä kiusoittelee kavereitansa, sisaruksiansa tai vanhempiansa, mutta kiusaaminen on syytä erotella tästä. Käytännössä kiusaamisella tarkoitetaan pidempiaikaista, jo melko järjestäytynyttä, toimintaa. Kiusaamista voi olla eri tyyliset nimittelyt tai fyysiset toiminnat. Myös porukan ulkopuolelle jättäminen lasketaan kiusaamiseksi.

Yleisimmin kiusatuksi joutuu nimenomaan koulussa. Varsinkin yläasteella kiusaaminen on erittäin yleistä. Parhaimmassa, tai pahimmassa, tapauksessa satoja ja jopa tuhansia nuoria ahdetaan samaan tilaan. Hormonipäissään sekä kaveriporukan paineen alla nuoret ottavat silmätikukseen syrjässä olevan nuoren. Harvoin nuori lähtee kiusaamisurakkaan yksin, Yleensä tukena ovat nuoren kaverit, ikään kuin painostamassa. Tämä voi olla osa syy kiusaamiselle: Halutaan kuulua porukkaan ja välttyä itse kiusaamiselta. Ja koska kiusaaminen tapahtuu porukalla, niin uhristakin tuntuu pahemmalta. Ei niinkään yksittäiset kommentit ulkonäöstä saa itsetuntoa heilumaan, mutta kun 10 muuta tulee sanomaan sen joka päivä, niin alkaahan se vaikuttamaan.

Muutenkin kiusaaminen on siirtynyt suurimmaksi osaksi nettiin. Erilaisten feikkitilien luominen on nykyään helppoa. Täten saadaan itselle anonyymiys, eikä käytännössä voida jäädä kiinni kiusaamisesta. Uhkaavien viestien tai ilkeiden kommenttien laitto käy nopeasti eikä niiden lähettäjiä pystytä valvomaan. Käyttäjän estäminen on oikeastaan ainoa vaihtoehto, ja vakavissa tapauksissa voidaan tehdä rikosilmoitus. Toisaalta rikosilmoitus ei automaattisesti tarkoita, että tekijä saadaan kiinni. Siksi nettikiusaaminen on luultavasti tullut yleisemmäksi: Helpompaa päästä ilman seurauksia. Nettikiusaaminen myös jatkuu koulun loputtua, toisin kuin koulukiusaaminen kestää vain koulupäivän ajan. Täten kiusaamista voi tulla myös vainoamista. Ja koska netin avulla voidaan nykyään selvitellä myös osoitteita, niin vakavallekin vainoamiselle löytyy keinot. Hyvä muistaa kuitenkin netin kultainen sääntö: Sano se mitä pystyisit sanoa kasvotusten kyseiselle henkilölle.

Kun vertaa yläastetta lukioon kiusaamisessa, huomaa nopeasti ison eron. Käytännössä kiusaamista ei ole lukiossa. Ovatko ihmiset kypsempiä vai ovatko ihmiset niin samanlaisia, ettei kiusaamista harrasteta? Kumpaakin, kuitenkin yläasteella on oppilaita moneen lähtöön. Lukiossa kuitenkin kaikki ovat saman asian perässä. Sama pätee luultavasti ammattikouluun, vaikkei minulla ole kokemusta asiasta. On kuitenkin normaalia nuorten piireissä, että kielenkäyttö on rajua. Välillä haukutaan tai puhutaan potaskaa toisesta. Ulkopuolisen korviin tämä kuulostanee väärältä, mutta nuorilla on omat tapansa. Lukiossa luultavasti tapaa samankaltaisia ihmisiä enemmän kuin yläasteella, varsinkin jos kyse on isosta kaupungista. Pienemmissä kaupungeissa kiusaaminen ei kuitenkaan siirry lukioon, vaikka sitä olisi ollut yläasteella. Ihmiset viisastuvat 16 kesäisinä ja kokevat muodonmuutoksen henkisesti, tai luulevat kokevansa. Nopeasti huomataan yhteistyön tärkeyden. Lukiossa pääsee tai joutuu tekemään enemmän ryhmätöitä kuin yläasteella. Tämä väistämättä hioo porukkaa yhteen ja täten erimielisyyksiltä tai syrjinnältä vältytään. Pienillä paikkakunnilla kuitenkin porukat pysyvät samana, joten yläasteella hiotoitunut porukka hitsautuu tiivimmin yhteen lukiossa. Tämäkin lisää ryhmähenkeä. Ja ryhmähenki kuitenkin ehkäisee kiusamista.

Lukioikäiset ovat kuitenkin alttiita erilaisille draamoille, ja näitä syttyy somessa paljon. Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita toistensa asioista, joten tottakai juorut kiinnostavat. Juoruuminen onkin suurin kiusaamisen muoto lukiossa. Ihmiset eivät niinkään hauku tai käytä fyysistä väkivaltaa tuossa iässä. Myös porukan ulkopuolelle jättäminen on kiusaamisen muoto. Ei lukiossakaan välty kiusaamiselta, mutta harvemmassa se on verrattuna yläasteeseen.

Niin kauan, kun on ihmisiä on kiusaamista. Ihmiset vertaavat toisiansa ja toiste lyttääminen toimii jonkinlaisena suojatumis- tai puolustamiskeinona.


Arttu Toivanen- väkevää kannanottoa opiskelijoiden asioihin susirajalta!

email: toivanenarttu3@gmail.com
Instagram: @ozoditriif

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...