Muuttopäiväkirjat: Opiskelijabudjetilla sisustaminen

Sana “kolkko” voi usein olla adjektiivi, jota käytetään kuvailemaan stereotyyppisen opiskelijan asuntoa. Syitä siihen voi olla monia: kaikille sisustaminen ei ole prioriteetti, ja toisinaan ei välttämättä riitä rahaa hienoimpiin Artekin jakkaroihin. Täytyykö opiskelijan asunnon olla kolkko väliaikainen luukku vai voiko asuntoa sisustaa pienelläkin budjetilla?

Nopea vastaus: ei ja kyllä. Opiskelija-asunnon ei täydy olla kolkko ja asuntoa voi halutessaan piristää pienelläkin budjetilla. Tässä artikkelissa jaan parhaat vinkkini opiskelijabudjetilla sisustamiseen.

Seinien maalaaminen

Seinien maalaaminen muuttaa asunnon ilmettä hurjasti! Lähes kaikki opiskelijat kuitenkin asuvat vuokralla, ja vuokra-asunnon seiniä ei lähdetäkään noin vain maalailemaan. Kannattaa siis selvittää, mikä on vuokraisännän suhtautuminen maalailuun, ennen kuin yllättää hänet aivan uuden värisillä seinillä. Monet vuokranantajat, kuten Lumo ja M2-kodit tarjoavat vuokralaisilleen mahdollisuuden maalata seiniä, ja joskus jopa veloituksetta. Mikäli tällainen mahdollisuus on, kannattaa se hyödyntää.

Edulliset kalusteet

Jos haluaa ostaa kodinsisustuksensa uutena, Ikea on opiskelijan paras ystävä! Ikea on pullollaan edullisia kalusteita ja kodin sisustustarvikkeita, jotka usein mahtuvat opiskelijan budjettiin. Myös muita vaihtoehtoja on, sillä edullisia kalusteita löytyy esimerkiksi Jyskistä ja toisinaan myös Maskusta. Kodinsisustukseen liittyviä tavaroita löytää edulliseen hintaan myös esimerkiksi Rustasta tai Class Ohlsonista. Lisäksi monien eri liikkeiden tuotteita yhdistelemällä saa persoonallisempia koteja, jos niin kutsuttu “Ikea-koti” ei houkuttele. Kannattaa myös kierrellä alennusmyyntejä, sillä niistä voi löytää kalliitakin huonekaluja ja sisustustavaraa todella huokeaan hintaan.

Satsaa kasveihin ja kodintekstiileihin

Huonekasvit saavat kolkonkin tilan näyttämään kotoisammalta. Kasvit eivät myöskään välttämättä maksa paljon, ja joskus huonekasveja saa ilmaiseksikin istuttamalla kavereilta tai perheeltä saatuja pistokkaita. Kun pohditaan sitä, mikä tekee kodista kodikkaan, kodintekstiilit ovat myös tärkeitä. Verhoilla ja sohvatyynyillä saa piristettyä kodin ilmettä helposti mieleisekseen, eivätkä nekään välttämättä maksa paljon.

Päästä tee-se-itse-puolesi vapaaksi!

Jos haluaa päästä todella pienellä rahallisella panostuksella, voi sisustusta piristää itse tehdyillä tai tuunatuilla kalusteilla ja koristeilla. Olen itse askarrellut kotiini esimerkiksi yöpöydät lapsuudenkotini pihakoivuista sahatuista puukiekoista sekä jakkaran jaloista. Olen myös maalaillut kalusteita itse uuteen uskoon, jolloin vanhatkin kalusteet saavat päivitetyn ilmeen. Jos siis osaamista löytyy, kannattaa kodin sisustamisessa hyödyntää itse tuunaamista ja rakentamista.

Hyödynnä kirpputoreja

Uutena ostamisen ja itse tekemisen lisäksi kannattaa kodin sisustamisessa hyödyntää kirpputoreja. Perinteisten kirpputorien lisäksi kannattaa kurkata Facebook-kirpputoriryhmiä ja Marketplacea, joista löytyy helposti omaa silmää miellyttäviä kirpputorilöytöjä. Kirpputorilöytöjä voi myös tuunata itse omaan tyyliin sopivammiksi. Kirpputorilöytöjen etu on myös se, että ne ovat eettisempiä hankintoja uusien kalusteiden ostamiseen verrattuna.

Kolua vanhempien nurkat läpi

Olen itse saanut vanhemmiltani omaan kotiini useita aarteita kasvien pistokkaista tekstiileihin ja kalusteisiin. Suosittelen myös muita hyödyntämään vanhempien kaapeista ja nurkista löytyvät aarteet, jos sellaiseen on mahdollisuus. Itse pidän myös vanhemmilta saatujen tavaroiden tunnearvosta, ja tunnenkin suurta ylpeyttä, kun kotonani on lapsuudenkodistani löytynyt kaappi tai perintöhuonekasvi.

Hae inspiraatiota netistä

Jos haluaisi kovasti sisustaa, mutta tuntuu, ettei keksi miten, kannattaa hyödyntää internetin ihmeellistä maailmaa. Netti on pullollaan erilaisia sisustusblogeja, Instagram- ja TikTok-tilejä ja YouTube-videoita sisustamiseen liittyen. Inspiraation lisäksi esimerkiksi TikTokista ja YouTubesta löytää myös hyvin paljon helppoja tee-se-itse-vinkkejä, joilla saa piristettyä oman kodin ilmettä.

Mukavia sisustushetkiä!

Rosa Parkkinen

Tiitus sisällöntuottaja ja opiskelija
E-mail: rosaeparkki@gmail.com
IG: rosaparkkinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...