Näin luot kotiisi toimivan opiskeluympäristön

Monimuoto-opiskelu on mahdollista toteuttaa usealla eri tavalla. Osassa oppilaitoksissa monimuoto-opiskelu järjestetään yhdessä lähiopiskelun kanssa. Lähiopiskelua voi olla viikoittain, kuukausittain tai vain muutaman kerran koko lukuvuoden aikana.

Opiskelit sitten täysin verkkopainotteisesti, jolloin lähiopintoja ei ole lainkaan tai niin että käyt säännöllisesti myös oppilaitoksessa opiskelemassa, tässä blogikirjoituksessa saat vinkit etäopiskelun fiksuun toteutukseen.

Varmista toimiva verkkoyhteys

Voiko olla pahempaa tilannetta, kun netin pätkäiseminen juuri tärkeässä tallennustilanteessa tai kesken tärkeän luennon. Varmista nettiyhteyden toimivuus heti aloittaessasi opiskelun. Keskittymisesi herpaantuu joka kerta, kun laitteesi ilmoittaa netin olevan heikko tai äänen pätkiessä kesken opettajan opetuksen.

EXTRAVINKKI: Jos olet kotisi Wi-Fi-yhteydessä ja sen toiminta alkaa vaikuttaa epäilyttävältä, kokeile yhdistää tietokoneesi puhelinverkkoon hotspotilla. Joskus se voi toimia paremmin ja luotettavammin kuin Wi-Fi! Ja jos olet yhdistänyt tietokoneesi hotspottiin aikaisemmin, voit netin pätkäistyä yhdistää tietokoneesi puhelimesi verkkoon nopeasti!

Hanki nykyaikaiset laitteet

Tämä vinkki kumpuaa omasta kokemuksesta, jonka myötä päädyin ostamaan uuden ja modernin tietokoneen vanhan ja epävarman tietokoneeni tilalle. Minulle kävi kerran nimittäin näin..

Suoritin erään kurssin koetta Moodlen oppimisympäristössä. Kokeessa oli aikaraja ja kokeen aihe oli itselleni niin hankala, että tiesin ajan menevän viimeisille sekunneille asti. Suoritin koetta normaaliin tapaan, kunnes yhtäkkiä näytölle ilmestyy “Windowsia päivitetään” ilmoitus ja kone sammuttaa itse itsensä. Onneksi päivityksessä ei tällä kertaa mennyt muutamaa minuuttia pidempään, mutta keskittymiseni katosi taivaan tuuliin ja valtava stressireaktio valtasi koko kehon. Ei siinä sitten muu auttanut kuin hyväksyä tilanne ja jatkaa kokeen tekoa päivitysten jälkeen.

Älä ole kuten minä ja tee vanhalla epäluotettavalla tietokoneellasi tärkeitä kurssikokeita, vaan hanki laitteet joiden toimivuuteen voit luottaa!

Rauhoita opiskeluympäristösi

Tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Jos kotona on samaan aikaan kanssasi hepulit saanut koira, kiukuttelevat lapset tai puhelimeen äänekkäästi puhuva puoliso, voi ympäristön rauhoittaminen tuntua haastavalta. Voit kuitenkin kokeilla näitä tipsejä keskittymisesi kohentamiseen:

  • Laita kuulokkeet korville
  • Siirry parvekkeelle tai ulos opiskelemaan
  • Varaa tietty alue kodistasi opiskelua varten
  • Viesti muille huoneessa olijoille, että nyt keskityt opiskelemaan ja sinut saa keskeyttää vain todellisen tarpeen tulleen
  • Kokeile Pomodoro-tekniikkaa ja opiskele 25 minuutin sykleissä. Pomodorosta voit lukea lisää klikkaamalla TÄSTÄ

Pidä opiskelupisteesi siistinä

Siisteys lisää luovuutta ja kannustaa sinua opiskeluun. Kauhea sekamelska ja siivo vain häiritsevät keskittymistäsi ja estävät opintojesi etenemisen. Pidä siis opiskelupisteesi siistinä. Jos olet kuten minä etkä nauti siivoamisesta, kokeile tätä kikkaa: Kun lopetat opiskelun, siirrä kaikki käyttämäsi vihkot, kynät ja muut tarvikkeet takaisin omille paikoilleen. Näin sinun ei tarvitse erikseen siivota työpistettä kerran viikossa, vaan pidät sen siistinä joka päivä opiskelupäivän päätyttyä!

Ruoki luovuuttasi ja manipuloi aivojasi keskittymään pitämällä ympäristö siistinä.

Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan – älä multitaskaa

Tutkimuksetkin sen ovat osoittaneet, että aivomme eivät pysty keskittymään kuin yhteen asiaan kerrallaan. Jos siis yrität tehdä useaa eri tehtävää samanaikaisesti, aivosi vain vaihtavat aiheesta toiseen salamannopeasti. Tämä siirtyminen asiasta toiseen pitkään jatkuvana aiheuttaa aivojemme kuormittumisen. Sen johdosta keskittymiskykysi laskee ja stressitasot nousee.

Jos haluat välttää tämän tapahtumasta, tee näin:

  • Päätä heti opiskelut aloitettuasi mitä aiot tehdä ja missä järjestyksessä
  • Voit kirjata kaikki tehtävät asiat paperille ja numeroida ne
  • Etene numeroinnin mukaan ja keskity vain yhteen asiaan kerrallaan
  • Jos sinulla herää tehtävää tehdessäsi mieleen muita tekemättömiä tehtäviä, kirjaa ne heti paperille ja näin pystyt jatkamaan käsillä olevaa tehtävää ilman että tekemättömät tehtävät pyörisivät päässäsi

Muista tauot

Ihminen ei ole kone. Aivomme tarvitsevat säännöllisiä taukoja ja palauttavia hetkiä opiskelupäivän sisälle. Pidä siis kiinni tauoistasi, vaikka kuinka haluaisit jatkaa mielenkiintoisen kouluprojektin parissa aamusta iltaan! Kroppasi kiittää myöhemmin!

Jos taukojen pito aiheuttaa haasteita, päätä milloin pidät tauot ja merkitse ne kalenteriin tai laita herätyskello muistuttamaan taukohetkestä. Kun tauko koittaa, sulje tietokone ja koulukirjat. Keskity syvään hengittämiseen, hae lasi vettä tai käy ulkona happihyppelyllä. Tärkeää on, että et selaisi puhelinta tai tietokonetta tauon aikana, vaan irtaantuisit hetkeksi täysin opinnoistasi. Voit esimerkiksi asettaa tauon alkamaan klo 10, jolloin teet lyhyen 3 minuutin taukojumpan ja haet lasin kahvia. Klo 12 voit pitää 30 minuutin ruokatauon ja klo 14:30 käydä ulkona happihyppelyllä. Kun päätät tekeväsi jotain, tulet sen todennäköisemmin päivän aikana tekemään! Älä siis vain unelmoi taukojen pidosta, vaan PIDÄ NE!

Onko sinulla toimivia vinkkejä etäopiskeluun joita ei esitelty tässä tekstissä? Kerro ne minulle Instagramissa yksityisviestillä! Löydät minut Instagramista nimimerkillä @mirkahelander


Mirka Helander

Nuori yrittäjä, wellness tradenomiopiskelija sekä luova Tiituksen sisällöntuottaja
Instagram: @mirkahelander
Sähköposti: mirka@mirkahelander.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...