Viisi merkkiä siitä, että olet löytänyt alasi

Oletko valmistautumassa pääsykokeisiin, aloittamassa opintoja uudella alalla tai edennyt jo pidemmälle opinnoissasi, mutta et ole täysin varma valinnastasi? Aina alavalinta ei ole itsestäänselvyys, vaan herättää epävarmoja ajatuksia. Epävarmuus voi kummuta monista eri lähteistä, sillä alavalintaan vaikuttavat monet tekijät omista vahvuuksista ympäristöön. Aikaa ja energiaa ei kuitenkaan kannata uhrata sellaisen alan opiskeluun, joka ei tunnu omalta. Voi kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, onko löytänyt itselleen oikean polun vai täytyykö oman alan etsimistä vielä jatkaa. Hahmottamista helpottamaan on olemassa monia merkkejä siitä, että ala on oikea. Luettelimme viisi merkkiä, joista voit päätellä olevasi oikealla alalla.

1. Sisäinen motivaatio

Opiskelemiseen tarvitaan aina motivaatiota, joka voi olla ulkoista tai sisäistä. Ulkoinen motivaatio perustuu palkkioihin, kuten hyviin arvosanoihin tai siihen, että saatuaan tietyn opiskelutavoitteen täytettyä pääsee tekemään jotakin muuta mieluisampaa. Sisäinen motivaatio taas kumpuaa omasta tahdosta eikä vaadi palkkioita. Ihminen tuntee hyvää oloa ja iloa toiminnasta, johon hänellä on sisäinen motivaatio. Ulkoinen motivaatio on useimmiten lyhytkestoista ja suorituskeskeistä, sisäinen motivaatio taas on pidempiaikaista ja pysyvämpää.

Joskus unelma-alankin tentteihin opiskelemiseen vaaditaan ulkoista motivaatiota, mikä on täysin inhimillistä. Jos kuitenkin opiskeluun tarvittava motivaatio on pääasiassa sisäistä, se on selkeä merkki siitä, että ala on oikea. Kun opiskelusta itsessään saa irti hyvän oloa eikä materiaaleihin tarttuminen vaadi jatkuvaa ponnistelua, opiskelu luistaa mukavasti ja opinnoista saa irti eniten.

2. Ala kiinnostaa myös opintojen ulkopuolella

On tärkeää viettää vapaa-aikaa opiskeluista, sillä opiskelijan arki pyörii voimakkaasti opiskelun ympärillä. Ei siis ole tarkoituksenmukaista pyhittää vapaita hetkiä opintoihin liittyvälle oheismateriaalille.

Toisinaan voi kuitenkin olla erittäin kiinnostavaa katsella dokumentti, lukea kirja tai vierailla museossa, jonka teema liittyy omaan alaan. Tällaisista oheisaktiviteeteista voi saada lisäpotkua opiskeluun, sillä esimerkiksi oman alan klassikkokirja tai ammattilaisen elämäkerta kasvattaa ammatillista yleistietämystä ja aukeaa syvemmällä tasolla, kun on jo tietämystä aiheesta. Mikäli jaksaa vapaallakin toisinaan viihtyä omaan alaan liittyvien aktiviteettien parissa, voi todeta olevansa intohimoinen alaansa kohtaan.

3. Pystyt vaivattomasti perustelemaan alavalintasi

Jokaiselta kysytään jossakin kohtaa opintoja, miksi on hakeutunut juuri sille alalle. Kysymys ”Mikä sai sinut hakeutumaan juuri tälle alalle?” on hyvin yksinkertainen, mutta vastauksen pohtiminen paljastaa paljon omista ajatuksista.

Jos perustelut alavalinnalle tulevat suusta kuin itsestään eikä kysymys herätä eksistentiaalista kriisiä, voi sen tulkita hyväksi merkiksi. Oikealla alalla on helppoa olla itsevarma omasta valinnastaan. Vastaavasti alalla, jolle on ajautunut muusta syystä kuin innostuksesta, perusteluiden keksiminen voi tuntua hankalalta tai ne saattavat tuntua heppoisilta. Kyseenalaistaminen saattaa jäädä vaivaamaan pidemmäksi ajaksi ja se voi herättää paljon tunteita. Kysymyksen voi toki kysyä itse itseltään, mutta realistisemman reaktionsa pääsee näkemään parhaiten silloin, kun kysyjä on joku muu eikä kysymystä osaa odottaa.

4. Suhtautuminen haasteisiin

Opiskelu on välillä henkisesti raskasta ja vaatii itsensä laittamista likoon toden teolla. Oikealla alalla vaikeat hetket eivät kuitenkaan tunnu ylitsepääsemättömiltä. Tavoittelemansa unelman eteen on valmis työskentelemään aivan eri tavalla kuin jonkin yhdentekevän tavoitteen saavuttamiseksi. Itseään ei silti pidä polttaa loppuun edes unelmaansa tavoitellessa, vaikka hetkellinen stressi onkin luonnollista.

Jos suhtautuminen opintojen, pääsykokeisiin valmistautumisen tai työharjoittelun mukanaan tuomiin haasteisiin on positiivinen ja oppimiskeskeinen, eivätkä ne herätä liikaa ahdistusta, alavalinta on osunut nappiin. Vastaavasti kohdattujen haasteiden herättäessä vain negatiivisia tunteita on syytä pohtia, onko ala oikea. Myös haasteiden välttely viimeiseen asti voi kertoa siitä, ettei ala ole itselle sopiva.

5. Opiskelu on tärkeä prioriteetti

Opiskeluaika pitää sisällään paljon muutakin kuin tenttikirjoja tai luentosaleja. Tasapaino opiskelun, harrastusten, levon, ihmissuhteiden ja vapaa-ajan välillä on tärkeä terveyttä ylläpitävä seikka. On siis oleellista, että opiskelun ohella elämässä on muutakin sisältöä ja hetkiä, jolloin luentojentäyteinen arki jää taka-alalle.

Unelma-alallakin aamut voivat toisinaan tuntua kamalilta ja opiskelupäivät loputtomilta, mutta kyseessä ei ole ainainen kärsimysnäytelmä. Kun tentit menevät toistensa perään uusintalistalle ja viimeisin vierailu luentosalissa on haihtunut muistista, kannattaa pysähtyä miettimään, onko järkeä opiskella alaa, jonka opiskeleminen tuntuu useimmiten selvästi vähemmän tärkeältä kuin elämän muut osa-alueet. Motivaation ja alavalinnan ollessa kunnossa opiskelu on prioriteettina yksi tärkeimmistä eivätkä muut elämänalueet jatkuvasti mene sen edelle, varsinkaan kevyin perustein.


Juuli Lehtinen

Juuli Lehtinen on tutkijasieluinen biologian fuksi Helsingin yliopistosta. Opiskelijaelämän sekä tieteen ohella häntä kiinnostavat luonto, taide ja kirjoittaminen.

Yhteystiedot:

Email: juulilehtinen@outlook.com

Opiskeluaiheinen Instagram-tili: @biologiksi

LinkedIn-profiili: Juuli Lehtinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...