Vinkit viime hetken tenttiin valmistautumiseen

Ollaan rehellisiä: välillä meillä opiskelijoilla saattaa jäädä tenttiin valmistautuminen viime tippaan. Tenttipäivä kolkuttaa jo oven takana ja stressitasot nousevat, kun lukumateriaali odottaa koskemattomana pöydällä. Mikä neuvoksi?

Aivan alkuun suosittelen muistuttamaan itselleen, että aina kannattaa yrittää. Pahin asia, mitä voi tapahtua on, että ei pääse tentistä läpi, joka on aivan täysin inhimillistä. Sen takia on olemassa uusintatentti.

Kun takaraivoon on iskostettu, että ei ole mitään hätää, kannattaa tenttiin valmistautumista lähteä pilkkomaan paloihin. Selvitä paljonko sinulla on opiskeltavaa materiaalia ja paljonko aikaa. Tässä vaiheessa ota kalenteri toiseen käteesi ja aikatauluta itsellesi realistinen lukusuunnitelma. Jos tiedät, että et jaksa keskittyä muutamaa tuntia pidempään kerrallaan, älä aikatauluta itsellesi yhtään sen pidempiä opiskeluhetkiä. Tenttimateriaalissa itse lähden aina liikkeelle mielenkiintoisimmasta materiaalista, mutta toiselle voi toimia, että ottaa tylsemmät asiat alta pois ja kiehtovimmat asiat odottavat viimeisenä.

On hyvä muistaa, että kaikkea materiaalia ei tarvitse käydä läpi ja asioita ei tarvitse osata pilkun tarkasti. Tärkeintä on hahmottaa kokonaisuuksia ja ymmärtää, mikä on kurssin aihe ja mikä on aiheen kannalta keskeistä tietoa. Jos kurssin tärkeimmät aiheet ovat hakusessa, kannattaa tarkistaa kurssin oppimistavoitteet, jolloin yleensä selviää, mitkä ovat tärkeimmät käsitteet ja materiaalin polttavimmat aiheet tentin kannalta. Akateemisissa teksteissä on yleensä johdanto ja yhteenveto, jotka tiivistävät tekstin tärkeimmät pointit hyvin. Nämä kannattaa siis aina lukea tarkkuudella läpi.

Muistiinpanojen tekemisessä kannattaa olla maltillinen ja ottaa ylös vain kaikista oleellisin tieto. Pidä muistiinpanot helposti luettavina. Myös omat esimerkit tai visualisointi voi helpottaa muistamista.

Jos kyseessä on tentti, joka tehdään kotona ja tenttimateriaalin käyttö on sallittua tentin aikana, kannattaa ulkoa opettelun sijaan merkata materiaaleihin, mistä löytyy mikäkin tieto. Omalla alallani on tavallista, että tenttien aikana materiaalia on sallittua käyttää ja olenkin investoinut pieniin post-it lappuihin, joilla merkkaan kirjojen sivuihin, mistä löytyy jonkin käsitteen määritelmä tai aihekokonaisuus.

Oljenkorsi, jota aina ei huomaa hyödyntää on verkostot. Jos opiskelukaverisi tai tuttusi on suorittanut tentin aikaisemmin tai on paraikaa valmistautumassa tenttiin, kannattaa häneltä kysyä vinkit ja tärpit. Tätä kautta voit saada kullan arvoista tietoa.

Loppujen lopuksi olet tehnyt juuri sen, minkä sillä hetkellä olet pystynyt. Tentin jälkeen ole ylpeä siitä, että suoriuduit haasteesta ja aikapaineesta!


Sini Mäensivu

Tiituksen sisällöntuottaja ja kulttuurialan opiskelija

IG: sinimaensivu
Email: sinimaensivu@gmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...