Kuinka sovittaa yhteen osa-aikatyö ja opiskelu? Näillä 6 nikseillä se onnistuu!

Opiskelun rinnalle hankitun osa-aikatyön (n. 5-15h/vko) voi saada toimimaan esimerkiksi opiskelujen loppusuoralla, iltaisin, viikonloppuisin tai loma-aikana. Opiskelijat, jotka pääsevät oman alansa töihin jo opiskeluaikoina, eivät koe työntekoa rasittavana tekijänä – päinvastoin. Listaan blogikirjoitukseen kuusi tärkeintä asiaa, joiden avulla työskentely osa-aikatyössä onnistuu opiskelujen ohella.

Yhä useampi opiskelija haluaa tehdä töitä osa-aikaisesti opintojen ohella. Työnteko antaa paitsi lisätäytettä lompakkoon, myös arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijan päätehtävä on opiskella itselleen ammatti, joten sen rinnalla olevan työn olisikin hyvä olla sellainen, joka ei liiaksi hidasta tai haittaa opintojen etenemistä.

Olitpa sitten opintojesi alkutaipaleella tai vuosia opintiellä ollut konkari, tässä on muutama vinkki, mikäli haluat saada opintojesi ohella työkokemusta osa-aikaisella työllä:

1. Luo tavoitteet työnhaullesi

Ennen työnhaun aloitusta mieti, kuinka paljon töitä pystyt tekemään ja pystytkö sitoutumaan tiettyyn tuntimäärään säännöllisesti? Älä ota enempää töitä kuin mihin itse kykenet. Muista, että sinun täytyy pystyä palautumaan niin töistä kuin myös opiskelusta. Ole rehellinen itsellesi siitä, että aikaa jää myös vapaa-aikaan ja mukavien asioiden toteuttamiseen. Päätä haluatko kerryttää oman alasi työkokemusta vai etsitkö lähinnä työtä, josta saat lisätienestiä opiskeluaikaisten tukien päälle. Mieti myös, sopiiko sinulle parhaiten ilta- tai viikonlopputyö, vai olisitko kokonaisia työpäiviä töissä aina silloin tällöin? Käy läpi kiinnostuksen kohteitasi ja omaa osaamistasi. Kun olet pohtinut minkälaiset kriteerit asetat työnteolle, on selvää, että pystyt seulomaan työpaikkailmoitusten seasta itsesi kannalta potentiaalisimmat työpaikat.

2. Erota toisistaan työ, opiskelu ja vapaa-aika

Varaa kaikelle tärkeälle kalenterista aikaa, jotta asiat soljuvat sujuvammin eteenpäin. Myös lepo on hyvä merkitä ylös kalenteriin, koska palautuminen on jaksamisen kulmakiviä. Muista, että aikatauluissa ja suunnitelmissa pysyminen ei aina onnistu. Välillä työt saattavat venyä iltaan tai tenttiin pänttääminen voi viedä koko viikonlopun. Luo kotiisi paikka tai nurkkaus, jossa voit viettää työ- ja opiskeluvapaata aikaa. Tee siitä itsellesi mieluinen ja vaali sen tärkeyttä. Kodista on hyvä löytyä paikka, jossa voit unohtaa päivittäiset asiat.

3. Hyödynnä osaamistasi ja oppimaasi

Rautaisen stressinsietokyvyn ja loputtoman aikatauluttamisen lisäksi opiskelun ja työn yhdistämisestä on usein myös hyötyä. Itsensä kehittäminen omaan alaan liittyvillä opinnoilla on ensiarvoisen tärkeää ja näitä oppeja on mahdollista ottaa heti käyttöön myös työpaikalla. Työelämästä kertynyt kokemus voi puolestaan auttaa opinnoissa, jolloin aikaisemmat opintosuoritukset voidaan usein hyväksilukea. Myös opiskelemalla, työssä että vapaa-aikana hankittu osaaminen voidaan hyväksyä osaksi tutkintoa ja näin nopeuttaa valmistumista sekä lyhentää opiskeluaikaa.

4. Verkostoidu ja pidä työnhakuvahdit käynnissä

Aktivoi työnhakuvahdit eri rekry- ja työnhakumedioissa, sillä näiden avulla saat tilattua ilmoitusviestejä vapaista työpaikoista suoraan sähköpostiisi. Monella oppilaitoksella tai opiskelijajärjestöllä on myös sähköpostilista, johon kannattaa liittyä. Näissä uutiskirjeissä on usein tarjolla ilmoituksia avoimista työpaikoista. Opiskelijan, joka etsii osa-aikatyötä kannattaa seurata erilaisia sosiaalisen median kanavia, jotka auttavat ja tukevat työnhaussa. Näitä ovat esimerkiksi LinkedIn ja Facebook, joista voit löytää oman alasi työpaikkoja. Tarkasta sähköpostisi säännöllisin väliajoin ja hae piakoin niihin työpaikkoihin, jotka herättävät mielenkiintosi ja vaikuttavat juuri sinulle sopivilta. Hyvin useissa rekrytointitilanteissa yritykset palkkaavat sopivan henkilön jo ennen hakuajan päättymistä.

5. Suosi myös viikonlopputöitä ja lyhyempiä projekteja

Uskalla ottaa vastaan lyhyempiä projekteja ja työjaksoja. Lyhyemmistä määräaikaisuuksista suurin osa saa jatkoa, koska työntekijä on entuudestaan jo tuttu henkilö. Kaikesta työkokemuksesta on apua osaamisen kehittämisessä, oli kyseessä sitten lyhyempi tai pidempi määräaikainen työjakso. Muista ottaa viikonlopputöistä kaikki irti. Palkkasi on parempi kiitos viikonloppulisien kera ja tällöin työt eivät häiritse opiskelua yhtä paljon.

6. Muista, että asioilla on tapana järjestyä

Jos opiskelujesi aikana jokin kurssi jää kesken työnteon vuoksi, muista ettei se ole maailmanloppu. Omasta työpanoksesta ja työkuormasta kannattaa ehdottomasti neuvotella työnantajan kanssa. Avoimuudella voit neuvotella itsellesi enemmän tai vähemmän töitä, riippuen omasta tilanteesta, hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Työn ja opiskelun yhteensaattaminen on haastavaa, mutta erityisen tärkeää on kuitenkin, että tiedät omat rajasi. Töitä ei kannata tehdä silloin, jos sinusta tuntuu, että olet työuupumuksen partaalla. Muista, että opiskelusi on tärkeämpää kuin osa-aikaisen työn suorittaminen, sillä opiskelu edistää tutkinnon saamista.


Viivi Kohtanen

Vahva somemarkkinoinnin ammattilainen ja sisällöntuottaja, jolla on uteliaan elämänasenteen ja loputtoman tiedonjanon lisäksi myös halu kehittää osaamistaan muuttuvan maailman mukana.

LinkedIn: Viivi Kohtanen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...