Miten löytää täydellinen opinnäyte- tai harjoittelupaikka?

Opintojen loppupuolella monelle opiskelijalle iskee paniikki harjoittelupaikan tai opinnäyteprojektin löytämisestä. Silloin, kun itse olin tässä tilanteessa minua huoletti eniten tulevaisuuden mahdollisuudet ja ajoissa valmistuminen. Jotta sinä valmistuisit ajoissa ja sinulla olisi mahdollisimman monen työpaikan ovet avoinna publiikin jälkeen, kannattaa ottaa ainakin nämä asiat huomioon opinnäyteprojektia tai harjoittelupaikkaa etsiessä:

1. Oma aito kiinnostus aiheeseen tai tarjottuun projektiin. Kun olet jo valmiiksi liekeissäsi aiheesta ja tutkimuksesta, sisäinen motivaatio harjoittelun suorittamiseen tai opinnäytteen kirjoittamiseen syttyy itsestään. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että gradu- tai kandiprojektia ei kannata valita esimerkiksi palkan perusteella. Vaikka palkka tai palkkio voi olla hyvä motivaatio työskennellä tehokkaasti ja pysyä aikataulussa, niin oma kiinnostus aiheeseen tuottaa aina paremman tuloksen. Kun olet motivoitunut ja kiinnostunut aiheesta, harjoittelu tai opinnäyteprojekti ei tunnu edes opiskelulta tai työltä.

No mistä sitten sellaisen kiinnostavan projektin löytää? Opintojen aikana kannattaa käydä mahdollisimman laajasti kiinnostavia kursseja ja seurata opettajien tutkimusta. Ainakin yliopiston puolella voit keskustella tutkimuksesta tutkijoiden kanssa tai tehdä useita lyhyitä harjoitteluita ennen loppuharjoittelua tai graduprojektia, jotta tiedät varmasti, mikä aihe on tarpeeksi kiinnostava, että siitä jaksaa kirjoittaa 60 sivua tieteellistä tekstiä.

2. Mieti tarkkaan aikataulu ja ajan jakso, milloin teet harjoittelun tai opinnäytteen. Kandi- tai graduprojektin aikana on mahdollista suorittaa muita kursseja saman aikaisesti, mutta suosittelen raivaamaan kalenterin tyhjäksi harjoittelun tai opinnäytetyön ajaksi. Loppuharjoittelun tai opinnäytteen kuuluukin olla viimeinen suoritus tutkinnosta, joten se kannattaa jättää opinnoissa viimeiseksi. Opinnäytetyössä olet koko ajan uuden edessä, mikä on todella kuormittavaa, joten palautumiselle ja

Lisäksi kun tiedät tarkkaan, milloin voit harjoittelun tai opinnäytteen suorittaa, sinun on helpompi ottaa yhteyttä yrityksiin tai tutkimusryhmiin, kun tiedustelet mahdollisuutta opinnäyteprojektiin tai harjoitteluun.

3. Millaiset ovat ohjaajan ohjaustaidot? Onko hän kiireinen ja osaako ohjata työtä opiskelijan tason mukaisesti? Ennen harjoittelu- tai opinnäytesopimuksen allekirjoittamista kannattaa jutella kasvotusten tulevan ohjaajan kanssa. Harjoitteluiden tai gradujen ohjaajat yliopistolla ovat yleensä tutkijatohtoreita, tutkimusryhmän johtajia tai professoreita. Kannattaa myös keskustella muiden opiskelijoiden kanssa, jotka ovat tehneet harjoittelun tai opinnäytteen kyseisessä ryhmässä tai yrityksessä. Voit myös tutkia tutkimusryhmän tai yrityksen nettisivuilta, että kuinka vaativassa tehtävässä tuleva ohjaaja työskentelee ja mahdollisesti siitä päätellä, että onko hänellä aikaa ohjaukseen. Ohjaajan velvollisuus on antaa opiskelijalle ohjausta ja olla opiskelijan käytettävissä koko opinnäyteprosessin ajan, joten opiskelijan kannattaa vaatia sitä.

4. Millainen on yrityksen tai tutkimusryhmän työilmapiiri ja maine työpaikkana? Työpaikan ilmapiiristä voi kysyä ohjaajalta tai tutuiltasi, jotka ovat työskennelleet yrityksessä tai tutkimusryhmässä. Työpaikan jännitteet tai huonot käytöstavat tulevat vaikuttamaan myös sinun työskentelyysi, vaikka olisit ryhmässä vain lyhyen aikaa. Työhyvinvointi on erittäin tärkeä osa harjoittelun tai opinnäytteen onnistumista ja ajallaan loppuun saattamista. Opiskelijalla on oikeus turvalliseen työympäristöön, jossa muiden työntekijöiden erimielisyydet tai henkilökohtaiset asiat eivät vaikuta työntekoon. Pahimmassa tapauksessa huono työilmapiiri tai kiusaaminen johtaa uupumiseen ja opinnäytteen keskeyttämiseen. Omasta hyvinvoinnista kannattaa pitää huoli, varsinkin, jos sinulla on tavoite valmistua tietyssä ajassa.

Eeva Mehtätalo

Toisen yliopistotutkinnon opiskelija ja viestintänörtti Oulun yliopistosta. Viestinnän lisäksi sydän sykkii biotieteille, opiskelijaelämän ilmiöille, yhdenvertaisuudelle sekä koulutuspolitiikalle.

e-mail: eevasisko.mehtatalo@gmail.com
Instagram: @eevamehtatalo
LinkedIn: Eevasisko Mehtätalo
Twitter: @eevamehtatalo
TikTok: @eevamehtatalo

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...