Raitista opiskelijaelämää

Yhdeksäntoistavuotis syntymäpäivänään Laura Wathén totesi, ettei enää koskaan joisi alkoholia. Nyt hän on pitänyt lupauksensa jo kymmenen vuoden ajan.

”Järjestin kavereilleni syntymäpäiväjuhlat vanhempieni luona ja join yhden juoman, joka ilmeisesti oli pilaantunut, koska oksentelin koko yön. Vannoin seuraavana aamuna, että nyt en juo enää koskaan. Olin toki sanonut näin ennenkin, mutta tuon kerran jälkeen en oikeastikaan ole koskenut alkoholiin”, kertoo Wathén.

Hän oli juonut alkoholia vain kahden vuoden ajan, mutta silti ihan tarpeeksi. Hän säännösteli omaa juomistaan, mutta silti odotti viikonloppuisin pääsevänsä nollaamaan stressitasojaan alkoholin avulla. Loppujen lopuksi syntyi kierre, jossa itse alkoholista tuli stressinaihe.

Wathén kritisoi paljon yhteiskunnan luomaa ajatusta siitä, että ensin pitäisi käydä kunnolla pohjalla ja olla diagnosoidusti alkoholisti, jotta voisi raitistua.

”Alkoholista voi tulla ongelmia kenelle tahansa ihan millä määrällä tahansa. Jos yksikin annos itselle on liikaa, se on tarpeeksi hyvä syy lopettaa.”

”Miksi pitää olla niin ehdoton?”

Alkoholin poisjättämisen myötä jäi taakse myös tuttuja, joita Wathén tapasi oikeastaan vain juodessaan. Tämä siis ei tuntunut hänestä suurelta menetykseltä, koska lähipiiri ymmärsi hänen päätöksensä täysin.

”Lisäksi aloin seurustelemaan samoihin aikoihin ja se jollain tapaa helpotti alkoholittomana pysymiseen. Kumppanini itse joi aina välillä, mutta todella hillitysti”, hän mainitsee.

Pitkään asiasta kertominen muille oli Wathénista kuitenkin vaikeaa. Suurelta osin siksi, että hän ei tiennyt ketään toista, joka olisi tehnyt samanlaisen valinnan. Välivuosien jälkeen hän pääsi opiskelemaan sosiologiaa Helsingin yliopistoon ja innostuksesta huolimatta häntä jännitti paljon.

”Jännitin sitä, miten pääsisin mukaan porukoihin ja löytäisin uusia ystäviä, jos en juo. Päätin kuitenkin olla rehellinen asiasta, koska en jaksanut keksiä mitään tekosyitä sille miksi en käytä alkoholia ja piilottelemaan lasini sisältöä”, kertoo Wathén.

Asian hän toi ilmi jo ensimmäisessä fuksitapahtumassa ja vastaanotto muilta oli hyvä. Wathén on iloinen siitä, miten järjestetään myös isompia fuksisuunnistustapahtumia, joissa rasteilla ei ole tarkoitus juoda sekä tapahtumia, joihin on ainakin mahdollista osallistua ilman alkoholia.

”Tärkeää tietenkin on, että saataisiin kaikille turvallinen olo osallistua tapahtumiin, vaikka joisikin vain vähän tai ei ollenkaan. Sen voi tuoda ilmi alkoholittomilla vaihtoehdoilla ja esimerkiksi siten, että kaikenlaiseen yllyttämiseen puututaan heti.

”Vaikka Wathén ei itse olekaan kokenut painostusta, on hän silti kuullut sitä tapahtuvan. Tästä syystä hän haki tuutoriksi uusille opiskelijoille sekä tapahtumavastaavaksi opiskelijajärjestöön.

”Yleisintä ja ikävintä kommentointia on alkoholittomuuden kyseenalaistaminen. Usein kysellään, että miksi pitää olla niin ehdoton ja eikö voisi juoda edes yhden tai onko se niin paha, jos tässä on alkoholia. Siitä tulee olo, ettei toinen ihminen kunnioita päätöstäni ja minun pitäisi elää hänen parhaakseen näkemällä tavalla”, hän toteaa.

Wathén uskoo, että kyseinen reaktio voi myös johtua siitä, että kyseinen henkilö on ehkä itse miettinyt omaa alkoholin käyttöä, mutta ei ole vielä valmis myöntämään sitä itselleen.

Vertaistukea jakamassa

Wathén on pyrkinyt vaikuttamaan asian tiimoilta myös sosiaalisen median kautta. Hän perusti Instagramiin tilin @darravapaa yhdessä Katri Ylisen kanssa tämän vuoden maaliskuussa ja seuraajia on kertynyt tähän mennessä jo kuusitoista tuhatta. Naiset pääsevät lokakuussa laajentamaan agendaansa Ylellä alkavassa podcastissa aiheeseen liittyen.

”Päätimme perustaa tilin, koska molemmat koimme alkoholin lopettamisen jälkeen pelkoa ja huolta siitä, että jäisimme paitsi hauskanpidosta. Tämähän toki kertoo kieroutuneen ajatusmallin siitä, että alkoholi olisi ainoa keino päästä arjen yläpuolelle”, naurahtaa Wathén.

Hän kuvailee heidän Instagram-tiliänsä nykyajan modernisoiduksi versioksi AA-kerhosta, jossa ihmisillä on mahdollista olla mukana millä keinolla haluavat. On mahdollista joko vain seurata juttuja sivusta, osallistua itse keskusteluun tai jopa liittyä mukaan tapaamisiin.

”Halusimme luoda kanavan vertaistuelle, koska uskomme, että on paljon muitakin samoja ajatuksia läpikäyviä ihmisiä. Haluamme osoittaa, että elämä on hauskaa, ellei jopa hauskempaakin ilman alkoholia.”


Helena Petäjäkangas

Toimin Tiituksen sisällöntuottajana ja olen aina opiskelijoiden puolella.

Yhteystiedot:
puh. 044 0242675
email: petajakangas.helena@gmail.com
Instagram: @helena.marj
LinkedIn: Helena Petäjäkangas

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...