Sesongit – opiskelijan paras ystävä

Opiskelijabudjetilla eläessä erilaiset säästövinkit ja penninvenytysniksit ovat toisinaan tarpeen. Yksi erittäin toimiva tapa säästää välttämättömissä hankinnoissa sekä muissa kuluissa on sesonkitietoisuus. Olemalla hereillä oikeaan aikaan on mahdollista tehdä taloudellisesti kannattavia ratkaisuja. Mikä parasta, kenenkään ei tarvitse olla ennustaja ottaakseen sesongit haltuun, sillä ne noudattavat joka vuosi samoja kaavoja.

Satokaudet

Arjessa ylivoimaisesti suurin sesonkien tuoma säästömahdollisuus liittyy satokausiin. Ympäri vuoden on kotimaisten ja ulkomaalaisten vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen satokausia. Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla satokausituotteet ryhmitellään usein sisäänkäynnin läheisyyteen, joten niihin on helppoa kiinnittää huomiota ilman satokausikalenterin selaamistakin.

Uuden sadon antimet tarkoittavat myyntiin tullessaan kyseisen tuotteen hinnan laskua. Hedelmät ja vihannekset ovat siis edullisimmillaan eri lajikkeilleen ominaisten satokausien aikana, minkä voi huomata esimerkiksi kauppojen tarjouslehdistä. Monilla tuotteilla voi olla vuodessa useitakin satokausia. Opiskelijana onkin fiksua seurailla satokausia, sillä suunnitellessaan ostoslistan ja ruokansa satokaudet huomioiden on mahdollista säästää kauppalaskussa runsaasti. Satokausireseptejä kokeilemalla saa myös mukavaa, luontaista vaihtelua ruokavalioonsa. Avuksi satokausien hahmottamiseen voi ottaa myös loistavan suomalaisen konseptin, satokausikalenterin, paperisena tai mobiiliversiona. Lisätietoa aiheesta löytyy kattavasti satokausi.fi -sivustolta.

Luonnon antimien satokaudet

Satokaudet näkyvät kauppojen hyllyillä, mutta niitä voi Suomessa jokaisenoikeuksilla hyödyntää myös luonnonantimien suhteen. Erityisesti loppukesä ja syksy ovat kulta-aikaa, mitä tulee luonnon antimien keräämiseen – metsät notkuvat herkullisia marjoja ja sieniä. Jos löydät villiintyneitä hedelmäpuita tai tuttusi hukkuvat oman pihan omenoihin ja muihin herkkuihin, saatat olla onnekas ja saada osasi niistä. Luonnon antimien etsiminen on hauskaa, liikunnallista sekä ilmaista. Mahtavaa on myös se, että luonnon herkkuja, kuten marjoja ja sieniä, voi säilöä monin eri tavoin – pakastamalla, hilloamalla, soseuttamalla, mehustamalla, kuivattamalla, suolaamalla sekä lukuisilla muilla tavoilla. Loppukesä ja syksy eivät ole myöskään ainoa ajankohta, jolloin luonnon antimia voi hyödyntää, sillä jotkin sienet, kuten herkullinen korvasieni, sekä villiyrtit ovat kerättävissä jo aiemmin keväällä ja kesällä.

Juhlasesongit

Haluatko nautiskella esimerkiksi jouluruoilla, pääsiäissuklailla tai juhannuksen grilliherkuilla, mutta kukkaro on toista mieltä? Erilaisina juhlakausina kauppojen hyllyt notkuvat kyseiselle juhlalle tyypillisiä ruokia sekä toisaalta muita tuotteita, kuten koristeita. Jos sinua ei haittaa nauttia juhlaherkuista varsinaisen juhlapäivän jälkeen tai odottaa koristeiden käyttöönottoa seuraavaan vuoteen, kannattaa käydä ratsaamassa kauppojen hyllyt esimerkiksi juhlapäivää seuraavana päivänä tai mahdollisten pyhien jälkeen. Silloin monet tuotteet ovat alennuksessa ja voit tehdä huippulöytöjä edullisesti. Jos taas kaipaa taukoa juhlaherkuista, voi niitä ostaa tarjouksesta ja varastoida pakastimeen tai kuivakaappiin myöhempää käyttöä varten.

Vaatteiden sesongit

Vaatehankinnat saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia – ei ole lainkaan tavatonta huomata vasta syyssateiden ropinassa tarvitsevansa kipeästi uutta kuoritakkia. Tällaisessa tapauksessa saattaa löytää takin tyypillisestä sesonkitarjouksesta, joka ei ole henkeäsalpaavan halpa, mutta ei myöskään järjettömän kallis. Taloudellisesti kannattavinta olisi kuitenkin ostaa vaatteet ennakoiden. Vaatteet ovat edullisimmillaan niin kutsutuissa off-season-alennusmyynneissä, jotka ovat käynnissä sesongin jälkeen. Esimerkiksi syysvaatteita kannattaa etsiä alennusmyynneistä vuodenvaihteen tienoossa ja kesävaatteita taas alkusyksystä.

Vuokra-asuntomarkkinoiden vuosisykli

Ominaisuuksiltaan toivotunlaisen ja kohtuuhintaisen vuokra-asunnon löytäminen voi olla haastavaa. Opiskelijakaupungeissa on paljon pieniä asuntoja, mutta toisaalta vuokrataso on korkealla ja asunnoille riittää ottajia. Kaikkein vaikeinta sopivan asunnon löytäminen ja saaminen on silloin, kun kysyntää on paljon ja joutuu kilpailemaan satojen muiden hakijoiden kanssa. Jos on mahdollista, asunnon vaihto tai omilleen muutto kannattaakin ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin asunnoista on vähemmän kilpailua. Käytännössä opiskelijakaupungeissa suurin ryntäys vuokramarkkinoilla tapahtuu loppukesästä ja alkusyksystä, kun uudet opiskelijat etsivät kuumeisesti asuntoa. Vuokranantajat tietävät tämän, joten myös hinnat ovat korkealla – jos asunto on toiselle liian kallis, sille löytyy varmasti joku toinenkin ottaja. Talvella ja keväällä vuokramarkkinoilla on hiljaisempaa ainakin hakijoiden puolelta, joten voi olla helpompaa saada asunto. Myös vuokrataso voi olla maltillisempi ja esimerkiksi kalusteita löytyy second hand -myymälöistä paremmin, kun kaikki eivät ole liikkeellä yhtä aikaa. Mikäli asunnon vaihto ei ole akuutti murhe, voi siis monista syistä olla järkevämpää metsästää sitä muulloin kuin kesällä ja syksyllä.

Kodin ja sisustuksen sesongit

Monille sisustus on muutakin kuin pakollinen paha ja ikävä kuluerä. Opiskelijabudjetilla sisustaessa apua on kirpputoreista, tuunaustaidoista sekä sesongeista. Vaikka äkkiä voisi ajatella, että sisustustuotteiden ostamisessa sesongeilla ei ole merkitystä ja ajankohta on yhdentekevä, asia ei ole niin yksinkertainen. Sisustustuotteiden valikoimat vaihtuvat sesongeittain ja tarjouskampanjatkin toistavat osittain tiettyjä kaavoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa muistaa sekä ennakointi että off-season-alennusmyynnit. Sisustusmyymälät hankkiutuvat eroon talvivalikoiman paksuista peitoista, kynttilöistä ja joulukoristeista kevättalvella tehdäkseen tilaa kesäsesongin tuotteille. Kohtuuhintaisia löytöjä voi tehdä myös sesongin aikana, sillä esimerkiksi koristevalot tulevat kauppoihin alennuksineen rytinällä joka syksy. Syksy on muutenkin opiskelijalle erinomaista aikaa päivittää sisustusta, sillä ihmisten talvipesänrakennusvimmaa herätellään lukuisin tarjouksin kesän rientojen jäljiltä.


Teksti: Juuli Lehtinen

Juuli Lehtinen on tutkijasieluinen biologian fuksi Helsingin yliopistosta. Opiskelijaelämän sekä tieteen ohella häntä kiinnostavat luonto, taide ja kirjoittaminen.

Yhteystiedot:

Email: juulilehtinen@outlook.com

Opiskeluaiheinen Instagram-tili: @biologiksi

LinkedIn-profiili: Juuli Lehtinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...