Sisäinen motivaatio syttyy vain tekemällä: vinkit kirjoitustyöhön ja itsenäiseen opiskeluun

Kirjoittaminen ei tule minulta luonnostaa ja aloittaminen on aina hankalaa. Ensimmäistä kandidaatin tutkielmaa kirjoittaessa minusta tuli progastinaation mestari, koska kirjoitin tätä 20 sivun opinnäytettä yli vuoden ajan.

Vietin viime kesän kirjoittaen pro gradu -tutkielmaani. Ainoa motivaattorini gradun loppuun saattamiseen oli valmistuminen ja silloisesta koulutusohjelmasta pois pääsy. Gradu-työn aikana opin eniten armollisuudesta, levon tarpeesta sekä omista rajoistani tieteen sijaan. Noin kahden vuoden graduprojektin tärkein oppi oli se, että sisäinen motivaatio syttyy vain tekemällä. Näillä seuraavilla vinkeillä teet tahmeasta kirjoittamisesta hieman mielekkäämpää sekä toivottavasti saat sisäisen motivaatiosi syttymään.

1. Aloita jostain mukavasta, jolla pääset työmoodiin

Vaikeinta on aloittaminen. Vinkkini aloittamiseen on, että aloita työskentely jostain mukavasta ja helposta. Voit esim. aloittaa korjailemalla vanhaa tekstiä, jolloin samalla palautat mieleesi sen, mitä viimeksi kirjoitit. Toinen asia mistä tykkään aloittaa, on kalenterin päivittäminen. Aloita maanantaina työviikko koko viikon aikataulutuksella tai päivitä kalenteriin opiskelutunnit ja muut menot. Aikataulutus ja kalenterointi on työn etenemisen kannalta tärkeää ja itse ainakin rauhoitun, kun saan kirjoittaa paperikalenteriin eri värisillä tusseilla menot ja kirjoitustunnit.

2. Kuuntele keskittymismusiikkia esim. Spotifystä

Ihmiset pystyvät keskittymään parhaiten erilaisissa ympäristöissä. Minä en voi keskittyä täydessä hiljaisuudessa, mutta jos kuuntelen samalla musiikkia tai podcastiä, en pysty keskittymään lukemiseen. Löysin muutama vuosi sitten Spotifystä keskittymissoittolistan ”Deep focus”, joka on toiminut minulla erittäin hyvin. Listalla on rauhallista musiikkia ilman laulua, joka on auttanut minua keskittymään. Työskentelen itse parhaiten kirjastossa tai muutta rauhallisessa tilassa, jossa voin kuunnella kuulokkeista hiljaisella ”Deep focus” -listaa.

3. Laita kännykkä pois näkyvistä esim. vain läppärin näytön taakse

Minulle suurin häiriötekijä on puhelin. Kirjoittaessa tykkään kuunnella keskittymismusaa kännykästä, joten en voi sulkea puhelinta työskentelyn ajaksi. Minulle toimii niinkin yksinkertainen asia, kuin puhelimen siirtäminen läppärin näytön taakse tai penaalin alle tai näytön kääntäminen pöytää vasten auttaa minua keskittymään, kun en näe kännykkää koko ajan.

4. Kokeile Pomodoro -tekniikkaa

Pomodoro -tekniikka tarkoittaa työskentelyä tai opiskelua, jossa opiskellaan tietty aika ja tämän ajan jälkeen pidetään pieni tauko. Kun näitä työpätkiä on takana esim. 4 pidetään pidempi tauko. Pomodoro -rytmi voi olla esim. 25 min työskentelyä ja 5 min tauko. Pomodoro on italiaa ja tarkoittaa tomaattia, joten tekniikassa työskentely ikään kuin jaetaan pienempiin pätkiin eli tomaatteihin, jolloin lyhyeen työskentelyyn on helpompi sitoutua ja keskittyä kun 25 min työskentelyn jälkeen saa pitää tauon. Tekniikkaa kannattaa kokeilla eri pituisilla ajoilla, jotta löydät itsellesi sopivimman. Jos koet olevasi stressaantunut tai levoton, voit työskennellä esim .15 min ja 3 min rytmillä tai jos pystyt pitämään keskittymistä pidempään, myös 50 min ja 10 min rytmi on toimiva.

Pomodoro -työskentelyyn voi käyttää ihan tavallista ajastinta, mutta itse olen tykännyt käyttää kännykällä ilmaista ”Brain focus” -sovellusta. ”Brain focus” on selkeä ja toimii hyvin puhelimella. Vaikka sovellus on ilmainen, se ei ole täynnä mainoksia. ”Brain focus” -sovelluksessa voi itse säätää työskentely- ja taukoajat haluttuun pituuteen.

5. Venyttele ja nouse ylös tauoilla

Kun kirjoittaminen tai opiskelu on tahmeaa, niin tauko on parasta ikinä. Nouse ylös, venyttele ja juo vettä. Tästä 5 min venyttelystä ja mikropalautumisesta kiittää mieli sekä keho.

6. Lopeta silloin, kun flow on vielä kesken

Kalenteroi kirjoittamiselle tietty aika ja lopeta työskentely sen mukaisesti. Lopeta opiskelu tai kirjoittaminen silloin, kun flow on vielä kesken, koska silloin et malta odottaa seuraavaa päivää, kun pääset jatkamaan kirjoittamista.


Eeva Mehtätalo

Toisen yliopistotutkinnon opiskelija ja viestintänörtti Oulun yliopistosta. Viestinnän lisäksi sydän sykkii biotieteille, opiskelijaelämän ilmiöille, yhdenvertaisuudelle sekä koulutuspolitiikalle.

e-mail: eevasisko.mehtatalo@gmail.com
Instagram: @eevamehtatalo
LinkedIn: Eevasisko Mehtätalo
Twitter: @eevamehtatalo
TikTok: @eevamehtatalo

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...