Työharjoittelupaikasta voi poikia vuosien työpaikka

Työharjoittelu, tuo lähes jokaiseen koulutusasteeseen sisältyvä jakso, jolloin opiskelija kerryttää arvokkaita työelämätaitoja. Oletko milloinkaan miettinyt, kuinka työharjoittelupaikasta voi saada itselleen pitkäaikaisen työpaikan? Vaatiiko tämä tavoite kovaa uurastamista vai riippuuko se täysin henkilökemioista? Ota mukava asento ja selvitä tämän blogikirjoituksen kautta, miten asian laita oikeasti on!

Työharjoittelu auttaa selvittämään kiinnostuksen kohteesi

Työpaikan etsiminen voi nostaa esiin epävarmuuden tunteita, jolloin usko omien vahvuuksien ja taitojen markkinointiin saattaa horjua. Onneksi jo opiskeluaikana on mahdollista hakea työharjoitteluun, jonka kautta pääsee tutustumaan oman alan työtehtäviin. Etuna on myös se, että saat hyvän käsityksen oman alan työmarkkinoista ja niille hakeutumisesta. Uraa aloittelevan opiskelijan ei tarvitse olla oman alansa huipputekijä, vaan tähän tavoitteeseen pääseminen edellyttää meiltä jokaiselta ponnisteluja.

Työharjoittelu auttaa opiskelijoita selvittämään itselleen, minkälaisista työtehtävistä on kiinnostunut ja haluaako niitä tehdä myös tulevaisuudessa. Koulutusohjelmat asettavat harjoittelujaksoille oppimistavoitteita, mutta yhtä tärkeitä ovat myös opiskelijan itse laatimat tavoitteet. Jakson aikana opiskelijalla on mahdollisuus selvittää soveltuvuutensa työnantajaorganisaatioon oman panoksensa ja aktiivisuutensa kautta. Tämän vuoksi työharjoittelujaksot kannattaa ottaa tosissaan, sillä samanlaista työpaikkakokeilua ei varsinaisessa työelämässä pääse yhtä joustavasti toteuttamaan.

Yleisesti työharjoittelu pitää sisällään useita hyödyllisiä kehitys- ja oppimismahdollisuuksia. Näitä ovat mm. vuorovaikutus-, ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitojen kehittyminen. Harjoittelun tarkoituksena on vahvistaa opiskelijan itseluottamusta ja ammatti-identiteettiä, jotka luovat vahvaa perustaa työelämässä menestymiselle. Saattaa olla, että huomaat omistavasi sellaista henkilökohtaista osaamista, jota voit hyödyntää työtehtävissäsi.

Opiskelijan on tärkeää saada mahdollisuus tutustua organisaatioihin ja niiden työkulttuuriin, nähdä miten työyhteisö toimii, minkälaiset ovat työpaikan työolot ja millaista henkilöstön välinen vuorovaikutus on. Näin opiskelijalle muodostuu käsitys siitä, mitkä ovat hänen uravaihtoehtonsa ja miten uraan liittyviä tavoitteita voidaan saavuttaa.

Oikeanlainen asenne ratkaisee

Työnantajat arvostavat aktiivista, reipasta ja oma-aloitteista työskentelyotetta, mutta yksi tärkeä työllistymiseen johtavava peruste on hakijan sopivuus olemassa olevaan tiimiin. Muista siis tutustua kollegoihin ja esihenkilöihin, vaikka aluksi saattaisikin ujostuttaa. Verkostoituminen on suhdetoimintaa, jonka tavoitteena on tiedon jakaminen ja saaminen sekä yhteistyön luominen.

Työharjoittelu on loistava tilaisuus päästä työskentelemään kaikenlaisten ihmisten kanssa, joten hakeudu omaehtoisesti tilanteisiin, joissa pääset esimerkiksi toimimaan ryhmässä tai ratkomaan ongelmia muiden työntekijöiden kanssa. Avoimella, idearikkaalla ja rohkealla asenteella osoitat työpaikkaohjaajallesi sekä muille työyhteisön jäsenille, että olet luotettava ja varteenotettava lisä työpaikalle.

Verkostoitumiseen liittyy myös kysymysten kysyminen, eli tapa oppia uutta. Harjoittelun aikana kannattaa olla utelias, oma-aloitteinen ja vastuullinen sekä suhtautua tarjottuihin työtehtäviin avoimesti. Sanotaan, että tyhmiä kysymyksiä ei ole ja se pitää paikkansa. Kysymällä tarkentavia kysymyksiä osoitat, että olet aidosti kiinnostunut kuulemaan ja oppimaan lisää tehtävistäsi. Ole aktiivisesti kysymässä myös silloin, kun annettu tehtävänanto vaikuttaa epäselvältä. Työharjoittelijan on helpompaa saada haastavampia työtehtäviä jatkossa, kun annetut hommat hoidetaan huolella ja tehtävänannon mukaisesti.

Jos huomaat, että sinulle jää tehtävien jälkeen luppoaikaa, pyydä reippaasti lisää tekemistä. Voit ottaa hoitaaksesi esimerkiksi niitä tehtäviä, jotka eivät ole kenenkään vastuulla. Oma-aloitteisesti tehdyt tehtävät eivät jää huomaamatta, vaan osoittavat sinun olevan ahkera työntekijä.

Ole avoin tulevaisuuden tavoitteistasi

Ajoitus on kaiken A ja O. Kerro esihenkilöllesi tai työpaikkaohjaajallesi, että tulevaisuudessa toivoisit työllistyväsi alalle, jonka organisaatiossa olet työharjoittelussa. Tämä voi herättää tarpeen työntekijän palkkaukselle, vaikkapa osa-aikaisella työsopimuksella. Organisaatiot palkkaavat monesti henkilön, joka on osoittautunut päteväksi tekijäksi esimerkiksi työharjoittelun kautta. On helpompaa palkata henkilö, joka tunnetaan entuudestaan. Jätä rohkeasti yhteystietosi työharjoittelupaikkaan ja tuo esiin se, että olet kiinnostunut jatkosta harjoittelun jälkeen.

Uran alussa ei ole syytä olla liian valikoiva työpaikkojen suhteen. Kokeilemalla opit, mikä on juuri sinun juttusi ja minkälaista asemaa haluat työelämässä lähteä tavoittelemaan. Sama pätee työharjoittelupaikkoihin, joten lähde liikkeelle avoimin mielin. Työ voi hyvinkin olla sellaista, josta nautit. Pidä kuitenkin mielessäsi ajatus siitä, minkälaista työtä toivoisit tulevaisuudessa pääseväsi toteuttamaan. Mieti myös työn etenemismahdollisuuksia ja etätyön mahdollisuutta.

Lyhytkin työkokemus voi olla merkittävä tekijä silloin, kun työnhakijoita laitetaan järjestykseen rekrytointitilanteessa. Ole siis reilusti oma itsesi, ota vastuu työpanoksestasi ja usko omaan osaamiseen myös silloin, kun se tuntuu haastavalta. Ole ylpeä itsestäsi silloinkin, vaikka työharjoittelujaksosi ei poikisikaan loppuelämäsi työpaikkaa. Muista, että asenne ratkaisee!


Viivi Kohtanen

Vahva somemarkkinoinnin ammattilainen ja sisällöntuottaja, jolla on uteliaan elämänasenteen ja loputtoman tiedonjanon lisäksi myös halu kehittää osaamistaan muuttuvan maailman mukana.

LinkedIn: Viivi Kohtanen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...