Miltä opintojen aloittaminen oikeasti tuntuu?

Elokuun lopussa ammattikorkeakoulut ja yliopistot avasivat ovensa, ja toivottivat tervetulleiksi uudet opiskelijat, eli fuksit. Tässä artikkelissa viisi Tampereen yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajaopintoja aloittavaa fuksia kertoo tuntemuksistaan, joita opintojen aloittamiseen liittyy. Miltä opintojen aloittaminen siis oikeasti tuntuu?

Elli, 29

Muutin lapseni kanssa Tampereelle kolmisen vuotta sitten Kouvolasta. Nuoruudessani minua ei hirveästi kiinnostanut koulunkäynti, ja olin niin sanotusti “sulkenut itseni” korkeakoulutuksen ulkopuolelle. Kävin ammattikoulua kuitenkaan sieltä valmistumatta. Kuitenkin myöhemmin äidiksi tultuani opiskelin koulunkäyntiavustajaksi, jonka lisäksi hankin myös liiketoiminnan ammattitutkinnon. Suurimman osan liiketoiminnan tutkinnostani olin harjoittelussa aluehallintavirastossa opetus- ja kulttuuripuolella.

Päädyin kiinnostumaan varhaiskasvatuksesta vähän hetken huumassa. Alunperin Tampereen yliopistolla minua kiinnosti elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen sekä yhteiskuntatutkimuksen linjat. Hain hetken huumassa myös varhaiskasvatuksen opettajaksi, ja innostuinkin alasta toden teolla. Nyt olen iloinen päähänpistostani!

Olen odottanut opintojen alkamista kovasti, mutta en koe olevani järin jännittynyt. Ryhmäytyminen kuitenkin mietityttää, ja toivoisin löytäväni oman yhteisöni. Bileisiin olisi kiva osallistua välillä, mutta säännöllisenä se ei sovi elämäntilanteeseeni. Harrastekerhotoimintaan haluaisin kyllä tutustua! Uskon itse opintojen sujuvan hyvin.

Janika, 24

Tampereen yliopisto valikoitui hakukohteekseni, koska olen asunut suurimman osan elämästäni Ylöjärvellä Tampereen vieressä. Valmistuin lukiosta vuonna 2016, jonka jälkeen vietin hevostöissä ulkomailla. Sain lapseni vuosina 2017 ja 2019, ja vietin heidän kanssaan muutaman vuoden kotona. Tampereen yliopisto oli minulle hyvä valinta siksi, että täällä on tukiverkot lähellä lapsiani ajatellen. Tampere on hyvä opiskelijakaupunki, ja minulla on kuva Tampereen yliopistosta laadukkaana ja jatkuvasti kehittyvänä yliopistona.

Varhaiskasvatus valikoitui hakukohteekseni muutaman mutkan kautta. Kuten aiemmin mainitsin, vietin useamman välivuoden. Ennen välivuosiani yritin hakea Poliisiammattikorkeakouluun, mutta mursin jalkani, joten pääsykokeet sinne saivat jäädä. Lopullinen alanvalinta ei ollut kuitenkaan vaikeaa, sillä rakastan pieniä lapsia, ja ohjaajan hommat olivat minulle tuttuja jo ennakkoon. Muut vaihtoehdot eivät tuntuneet enää omilta.

Odotan opiskelua kovasti, mutta minua jännittää hieman, miten opiskelu lähtee sujumaan pitkän tauon jälkeen. Odotan kuitenkin innolla uusien opiskelutovereiden tapaamista ja tämän uuden elämän ajanjakson kokemista!

Sonia, 19

Halusin Tampereen yliopistoon, koska pidän Tampereesta kaupunkina, enkä halua muuttaa täältä pois. Olen asunut Tampereella koko ikäni, ja valmistuin tänä keväänä Sammon keskuslukiosta ylioppilaaksi. Tampereen yliopisto kiinnosti minua myös siksi, että olen kuullut paljon hyvää sen tarjoamista mahdollisuuksista, kuten mielenkiintoisista kursseista ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Olen aina tiennyt haluavani olla opettaja, mutta emmin pitkään varhaiskasvatuksen opettajan ja luokanopettajan välillä. Varhaiskasvatuksen opettajan työssä pidän siitä, että pystyn omalla toiminnallani vaikuttamaan ihmisiin positiivisesti pienestä iästä saakka. Lapset ovat minulle rakkaita, ja koen, että opettajalla on suuri vaikutus lapsen elämälle myös pitkässä juoksussa. Lasten kehityksen näkeminen on mielestäni palkitsevaa. Lisäksi rakastan ihmisten tapaamista ja auttamista.

Opintojen alkamista odotan innolla, ja olen haaveillut yliopisto-opinnoista jo pitkään. Oli kivaa päästä lukiosta “suoraan” opintojen pariin. Opinnot, uudet ihmiset ja paikat jännittävät vähän, mutta odotan jo innolla muihin tutustumista ja orientaatioviikon ohjelmaa!

Minna, 23

Tampereen yliopisto valikoitui hakukohteekseni, koska olen asunut Tampereella koko ikäni, ja ystäväni, avovaimoni sekä perheeni ovat täällä. Tampere on minulle rakas, joten muuttaminen ei ollut vaihtoehto.

Valmistuin Tammerkosken lukiosta keväällä 2018 hieman tavoiteaikaa hitaammin mielenterveysongelmien vuoksi. Siksi olin myös työttömänä useamman vuoden. Nyt kuitenkin voin paremmin, ja koen, että on yliopisto-opintojen aika. Varhaiskasvatus kiinnostaa minua. Haluan tehdä töitä lasten kanssa ja ala on sosiaalinen, aktiivinen ja haastava. Haluan tukea lapsia omien vahvuuksien ja oman yksilöllisyyden löytämisessä jo pienestä asti. Varhaiskasvatus on minulle suhteellisen uusi uratoive, sillä tätä ennen hain (ja melkein pääsinkin) useamman kerran lääkikseen. Olen taiteellinen ja luova ihminen, ja siksi minua kiinnostaisi myös taideala. Kiinnostus yliopistoelämään vei kuitenkin tällä kertaa mukanaan!

Opintojen alkaminen jännittää useamman työttömyysvuoden jälkeen. On kuitenkin ihanaa saada rutiineja arkeen ja tutustua uusiin ihmisiin! Olen menevä ja itsevarma, joten uskon löytäväni paikkani hyvin. Opinnoista koituva työmäärä hieman jännittää, ja aionkin ottaa opinnot “iisisti”, ettei tule uutta burn outtia.

Jenny, 29

Olen alun perin kotoisin Helsingistä, mutta olen asunut Tampereella jo yli viisi vuotta. Perheeseeni kuuluu mieheni ja pian 3 vuotta täyttävä poikani, jonka vuoksi haluan myös opiskella Tampereella. Valmistuin ylioppilas-merkonomiksi vuonna 2011, jonka lisäksi tein töiden ohella lähihoitajan tutkinnon vuonna 2017.

Minulla on vankka työkokemus eri aloilta, ja totesin, että kaikista eniten nautin lasten kanssa työskentelemisestä. Halusin kehittää jo olemassa olevaa ammattitaitoani sekä syventää käytännön asioita teoriatiedolla. Koin, että minulla on vielä paljo annettavaa, joten päätin kokeilla siipiäni. Se kannatti! Myönteinen palaute esimerkiksi työkavereilta on myös lisännyt tunnetta siitä, että tämä on oikea tie minulle.

Fiilikset opiskelusta eivät voisi olla paremmat! Minua jännittää vähän, miten opiskelut sujuvat, koska olen enemmän käytännön tekijä -tyyppiä, mutta uskon selviäväni, sillä päämääräni on selkeä. Haluan nauttia ja ottaa kaiken ilon irti opiskelusta. Uskon, että tulevat kolme vuotta ovat huikeat!


Rosa Parkkinen

Tiitus sisällöntuottaja ja opiskelija

E-mail: rosaeparkki@gmail.com

IG: rosaparkkinen

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...