Opiskelijakulttuuri hyvinvoinnin tukena

Opiskelijakulttuuri tukee opiskelijoiden hyvinvointia, mutta miten?

Usein sanasta ”opiskelijakulttuuri” tulee mieleen haalarikansa ja biletyksen täytteiset opiskelijaperinteet. Opiskelijakulttuuri kyllä pitää nämä sisällään, mutta se on samaan aikaan myös paljon kaikkea muutakin. Ennen kaikkea se on liima opiskelijoiden välillä, joka luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Opiskelijakulttuurin voisi ajatella olevan tietty elämisentapa, joka yhdistää kaikkia opiskelijoita. Jokainen toteuttaa tätä elämisentapaa omassa arjessaan omalla tyylillään: toinen herää aamulla aikaisin ja toinen viime tipassa ennemmin luennon alkua. Yksi lukee kirjaa tenttiä varten, jonka jälkeen lähtee lenkille, kun toinen laskee kurssitehtävän laskut tietokonepelien pelaamisen jälkeen. Arki näyttäytyy opiskelijoille erilaisena, mutta se pitää sisällään samoja piirteitä. Kaikkia yhdistää ajatus itsestään opiskelijana ja onkin aika voimaannuttavaa tajuta, että tuskin on maailman ainut ihminen, joka stressaa keskeneräistä tehtävää tai tenttimenestystä. Joltain aina löytyy vastaus ongelmaan tai vähintäänkin vertaistukea, oli tämä henkilö sitten toinen opiskelija tai yliopiston henkilökuntaa.

Opiskelijakulttuurin olennainen osa on erilaiset yhteisöt, joihin opiskelijat kokevat kuuluvansa. Esimerkiksi minä tunnen kuuluvani yliopistoni yhteisöön, tiedekuntaani ja ennen kaikkea opiskelijakaveriporukkaani. Nämä yhteisöt vahvistavat tunnetta, että minulla on aina jossain paikka ja minua ympäröi ihmiset, joidenka kanssa voin jakaa yhteisiä iloja ja murheita. Opiskelijayhteisöistä onkin tehty tutkimusta ja on todettu, että vahva kiinnittyminen johonkin opiskelijayhteisöön tukee mielenterveyttä ja auttaa suorittamaan opinnot loppuun (Voimaa opiskeluun hanke 2020).

Jos oma opiskelijakaveriporukka tai yhteisö on hakusessa, suosittelen suuntaamaan tapahtumiin. Tapahtumat ovat itsessään loistava tapa tuoda piristystä arkeen ja saada muuta ajateltavaa opintojen ohelle. Tapahtumat ja erilaiset opiskelijaperinteet vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta eli fiilistä, että minä kuulun johonkin.

Opiskelijakulttuurin yksi näkyvin muoto on haalarit ja koen, että haalaritkin voivat tukea opiskelijoiden hyvinvointia. Kuvittele, että olisit fuksi, joka on muuttanut vieraaseen kaupunkiin. Ympärillä on vain vieraita maisemia. Kadun toisella puolella kävelee joukko haalaripukuisia ihmisiä ja yhtäkkiä vieraassa ympäristössä onkin jotain tuttua, johon voi samaistua.

Opiskelijakulttuuri ja etenkin sen yhteisöllisyys ovat siis tärkeitä voimavaroja opiskelijoiden jaksamiselle!


Sini Mäensivu
Tiituksen sisällöntuottaja ja kulttuurialan opiskelija
IG: sinimaensivu
Email: sinimaensivu@gmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...