Tietoisku haalareista

Opiskelijaelämään kuuluu vahvasti haalarit, jotka ovat hauska tapa tuoda esille, mitä alaa opiskelee ja samalla omaa persoonaansa haalarimerkkien avulla. Haalarit ovat olleet osa opiskelijoiden vaatekaappia lähemmäs puolivuosisataa, joten on selvää, että niiden ympärille on muodostunut erilaisia perinteitä ja kirjoittamattomia sääntöjä. Tässä siis lyhyt tietoisku haalarien käyttöön!

1. Merkkien ompeleminen

Haalarimerkkejä on hauska kerätä ja ne ovat erottamaton osa haalareita. Merkkien ompelussa on kuitenkin yksi sääntö ylitse muiden: älä ompele merkkejä mainosten päälle, ellei muu kangastila ole loppunut kesken.

2. Haalarien pesuohje

Haalarit ovat opiskelijoiden päällä monessa eri menossa ja välillä ne saattavat olla todellisessa pesemisen tarpeessa. Haalarien pesuohje kieltää pesemisen pesukoneessa, sillä haalarit saa pestä vain ne päälle puettuna. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jos haalarit ovat kylvettämisen tarpeessa, kannattaa se säästää kesään, ellei avantouinti kiinnosta.

3. Haalarien kustomointi

Välillä näkee haalareita, joissa lahkeet ovat eri väriä tai hihansuu on ommeltu toisenvärisestä haalarista. Mikäli tutkintoala ja ainejärjestö vaihtuu opiskeluvuosien kuluessa ja haalareita on yhtäkkiä yhden sijaan kaksi, voi ne yhdistää toisiinsa ompelemalla eri väriset lahkeet yhteen tai tekemällä toisesta haalarista takin. Haalarikangasta voi myös vaihdella esimerkiksi toista alaa opiskelevan kumppaninsa tai parhaan ystävänsä kanssa.

4. Haalarien käyttö ja pukeminen

Haalareita ulkoilutetaan opiskelijatapahtumissa. Pukeutumista on kahdenlaista: joko haalaria käytetään perinteisesti kokovartalopukuna tai se solmitaan vyötäisille hihoista. Jos jälkimmäinen tapa on enemmän sinun tyyliisi sopiva, solmi hihat niin, että selän ainejärjestö merkki jää näkyviin. Se helpottaa huomattavasti yleistä bongailua, kun ainejärjestöjä ja opiskelijoiden aloja yritetään tunnistella haalarien väreistä. Wikipediasta löytyy kattava lista, mikä on minkäkin ainejärjestön tunnusväri.


Sini Mäensivu
Tiituksen sisällöntuottaja ja kulttuurialan opiskelija
IG: sinimaensivu
Email: sinimaensivu@gmail.com

Vastaavanlaiset artikkelit

Viimeisimmät julkaisut

Suositellut työpaikat

Automaalari Tampereelle

Haemme asiakkaallemme automaalaria Espooseen.Etsimme reipasta, innokasta henkilöä jonka tärkein ominaisuus on halu ja hyvä asenne autoalaa kohtaan. Voit olla automaalariuran alkupäässä tai kokeneempi alan koulun...

Rakennusinsinööri Turkuun

Etsimme asiakasyrityksellemme suorarekrytointina rakennusinsinööriä vakituiseen työsuhteeseen Tampereelle. Asiakkaamme liikevaihto on tällä hetkellä noin 10 Meur vuodessa ja yritys on kovassa kasvussa. Kasvun myötä heidän matalaan...

Rengasasentaja Ouluun

Etsimme RENGASASENTAJIA kevätsesonkiin usealle eri Vantaan toimipisteelle! Etsitkö fyysistä työtä, jossa on mahdollista tehdä paljon töitä koko sesongin ajan mukana porukassa, jossa ei tekemisen meininkiä...